Γουαδαλαχάρα (Μεξικό)

Ασό Βικιπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Keeptidy ask.png

Η σελίδα αυτή είναι υποψήφια για γρήγορη διαγραφή. Η αιτία που δόθηκε είναι not written in pontic

Αν διαφωνείτε για την διαγραφή της, εξηγήστε τους λόγους στην σελίδα συζήτησής της. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να διορθώσετε την σελίδα ώστε να μην διαγραφεί μπορείτε να αφαιρέσετε αυτή την σημείωση, αλλά όχι αν έχετε δημιουργήσει την σελίδα ο ίδιος.

Διαχειριστές - Θυμηθείτε να ελέγξετε αν κάτι οδηγεί εδώ και το ιστορικό της σελίδας πριν τη διαγραφή.

Η Γουαδαλαχάρα (ισπανικά: Guadalajara, Πρότυπον:Προφορά) είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Χαλίσκο και έδρα του δήμου της Γουαδαλαχάρα. Η πόλη βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του Χαλίσκο, το οποίο βρίσκεται στον Ειρηνικό, στη δυτική περιοχή του Μεξικού. Η πόλη έχει πληθυσμό 1.564.514, το δεύτερο μεγαλύτερο στο Μεξικό.[1] Η μητροπολιτική περιοχή της πόλης αποτελείται από εφτά δήμους με συνολικό πληθυσμό 4.328.584 κατοίκους, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο Μεξικό μετά την πόλη του Μεξικού.[1][2]

Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στη βιομηχανία, και συγκεκριμένα στην τεχνολογία της πληροφορίας με ένα μεγάλο αριθμό διεθνών επιχειρήσεων να έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στη μητροπολιτική περιοχή της Γουαδαλαχάρα. Άλλες, πιο παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως υποδυματοποιία, υφαντουργία και επεξεργασία τροφίμων, συμβάλλουν στην οικονομία της πόλης. Η Γουαδαλαχάρα είναι το πολιτιστικό κέντρο του Μεξικού, θεωρείται από τους περισσότερους ως η πατρίδα της μουσικής Μαριάτσι (Mariachi) και φιλοξενεί μια σειρά από μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γουαδαλαχάρα και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα και μια σειρά από διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα τα οποία προσελκύουν διεθνή πλήθη. Είναι επίσης το σπίτι της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσίβας, μια από τις δύο πιο δημοφιλείς στο Μεξικό. Η πόλη ήταν η Αμερικανική Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2005. Η Γουαδαλαχάρα φιλοξένησε το 2011 τους Παναμερικανικούς Αγώνες.

Η Γουαδαλαχάρα είναι η 10η μεγαλύτερη πόλη στη Λατινική Αμερική από πλευράς του πληθυσμού, αστικής περιοχής και Ακαθάριστου Προϊόντος.[3] Η πόλη πήρε το όνομά της από την ισπανική πόλη της Γουαδαλαχάρα, με το όνομα να προέρχεται από την αραβική λέξη ουάντι λ-χιτζάρα (واد الحجارة ή وادي الحجارة), που σημαίνει «κοιλάδα των λίθων».[4]

Ιστορία[άλλαξον | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Γκουανταλαχάρα εκτείνεται σε μια περίοδο 475 ετών. Μετά τη νίκη του Tonalá (που συνέβη στις 25 Μαρτίου 1530), ο Nuño de Guzmán απολαμβάνει το αφιέρωμα και το φόρο τιμής όλων των κοινοτήτων της κοιλάδας Atemajac, όπου σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα του Jalisco. Ο κατακτητής φιλοδοξεί ακόμη και να ονομαστεί από τον Carlos I της Ισπανίας ως το πρώτο Marquis της κοιλάδας Tonalá. Ωστόσο, η πόλη είχε τέσσερις οικισμούς πριν από την ίδρυση της παραμονής της στην εν λόγω πρωτεύουσα, αρχικά βρισκόταν στο Nochistlán στο μέρος που ήταν γνωστό ως ζαπότε, γνωστό σήμερα ως San Juan. Ιδρύθηκε από τον Cristóbal de Oñate στις 5 Ιανουαρίου 1532, ο οποίος για το σκοπό αυτό είχε ανατεθεί από τον Nuño de Guzmán. Ήθελε να έχει μια πόλη που θα τον εξυπηρετούσε για να εξασφαλίσει τις κατακτήσεις του. Μεταξύ της La Villa de Guadalajara ιδρύθηκε από 42 γείτονες. Το όνομα της Γκουανταλαχάρα λήφθηκε στη μνήμη της ομώνυμης ισπανικής πόλης, του λίκνου του Nuño de Guzmán. Η βίλα δεν κράτησε πολύ σε αυτόν τον ιστότοπο, με τη συγκατάθεση των Guzmán, Juan de Oñate (γιος του Cristóbal de Oñate), Miguel de Ibarra και Sancho Ortiz, στις 19 Μαΐου 1533, σχεδίαζαν να το μετακινήσουν. Έτσι, στις 8 Αυγούστου 1533, η Γκουανταλαχάρα βρισκόταν στη δεύτερη έδρα της.

Η νέα πόλη δέχτηκε επίθεση στις 28 Σεπτεμβρίου 1535 από τους αυτόχθονες που είχαν συμμετάσχει στον Πόλεμο του Mixtón. Ο Oñate, τότε κυβερνήτης της πόλης, οργάνωσε μια μάχη ενάντια στους αυτόχθονες από τους οποίους κέρδισαν οι νέοι κάτοικοι της Γκουανταλαχάρα. Στη συνέχεια σκέφτηκαν να το μετακινήσουν στην κοιλάδα Atemajac, μέσω αυτής της κοιλάδας που έτρεξε ο ποταμός San Juan de Dios και ήταν ένα ασφαλέστερο μέρος για να υπερασπιστεί από οποιαδήποτε επίθεση από τους ιθαγενείς. Κάποιοι μετακινήθηκαν από το Tlacotán στο Tonalá και άλλοι στο Tetlán όπου στις 9 Οκτωβρίου 1541, διακηρύχθηκε το μητρώο των νέων γειτόνων. Ο Oñate, στις 5 Φεβρουαρίου 1542, διόρισε τα μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου που θα διέπουν το πεπρωμένο της νέας πόλης. Τέλος, στις 14 Φεβρουαρίου 1542, η πόλη της Γκουανταλαχάρα ιδρύθηκε στον ιστότοπο όπου βρίσκεται σήμερα. εγκατάσταση, εκτός από την Oñate, 63 ισπανικές οικογένειες (συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας εκείνη την εποχή). Εγκαταστάθηκε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της σημερινής Γκουανταλαχάρα, υπό την προεδρία του Biscayan Miguel de Ibarra. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 1542, τα βασιλικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τον αυτοκράτορα Carlos I της Ισπανίας, το Νοέμβριο του 1539, έφτασαν στον προορισμό τους, δίνοντας στη Γκουανταλαχάρα τον τίτλο της πόλης και του εθνόσημου. Τον ίδιο μήνα, και τα δύο πιστοποιητικά ανακοινώθηκαν στην κεντρική πλατεία της νέας και οριστικής Γκουανταλαχάρα. Για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, η Γκουανταλαχάρα έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς βρισκόταν σε αυτήν την πόλη όπου ο ιερέας Μιγκέλ Χιντάλγκο και ο Κωστήλα δήλωσε την κατάργηση της δουλείας. Ήταν επίσης εδώ που δημοσίευσε την εφημερίδα El Despertador Americano όπου δημοσίευσε τις ιδέες του. Κοντά στο μέρος, στη γέφυρα Καλντερόν, η μάχη έλαβε χώρα όπου οι αντάρτες ηττήθηκαν. Η Γκουανταλαχάρα ήταν επίσης μάρτυρας του θανάτου του αντάρτη José Antonio «El Amo Torres», ο οποίος βοήθησε τον Hidalgo να καταλάβει την πόλη. Στο τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας, και με την ανακήρυξη του ελεύθερου και κυρίαρχου κράτους της Jalisco, η Γκουανταλαχάρα έγινε η πρωτεύουσα του κράτους.

Το Porfiriato είχε τελειώσει και ξέσπασε η Μεξικανική Επανάσταση. Μέχρι τότε η Γκουανταλαχάρα ήταν προφανώς ήρεμη (αφού η σύγκρουση ήταν συγκεντρωμένη στην πρωτεύουσα). Μετά τη σύγκρουση του Κριστέρο, η ειρήνη επέστρεψε στη Γκουανταλαχάρα. Σε μια μακρά περίοδο η πόλη άνθισε και καθώς άρχισε να μεγαλώνει από την αποικία, γεννήθηκαν νέες αρχιτεκτονικές ιδέες που θα διακοσμούσαν την πόλη με στυλ από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1980.

Ομοίως, τα επακόλουθα της συντριβής των 29 είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από το επιθυμητό. Η δεκαετία του 1940 ήταν μια κοινωνική και πολιτική ηρεμία, και έντονη ανάπτυξη στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τα δημογραφικά στοιχεία. Η Γκουανταλαχάρα αναπτύχθηκε γρήγορα για να καταλάβει μια θέση ως μεξικάνικη βιομηχανική, τουριστική και μητροπολιτική υπηρεσία και ως η δεύτερη οικονομία στο Μεξικό μετά την Πόλη του Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων της Γουαδαλαχάρα του 1992, εκατοντάδες σπίτια, λεωφόροι, δρόμοι, επιχειρήσεις και υποδομές στη γειτονιά Analco υπέστη σοβαρές ζημιές, "χωρίς να υπάρχει σαφής οριοθέτηση πληροφοριών και ευθυνών μέχρι σήμερα", σε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της ιστορία της Γκουανταλαχάρα. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα οικονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της βιομηχανικής δύναμης της Γκουανταλαχάρα · η διερεύνηση των γεγονότων διήρκεσε περισσότερο από 11 χρόνια κατά την οποία βρέθηκαν ανεπαρκή στοιχεία για να αναφερθεί ο υπεύθυνος, 24 έρευνες τώρα Είναι κλειστά αποδίδοντας τα γεγονότα σε ατύχημα.

γεωγραφία[άλλαξον | επεξεργασία κώδικα]

καιρός[άλλαξον | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της πόλης είναι εύκρατο υγρό υποτροπικό με βροχές το καλοκαίρι μέτριας υγρασίας και κυρίως ξηρό χειμώνα (Cwa) σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση του Köppen.

Οι εαρινές μέρες αποτελούν την πιο ξηρή και πιο καυτή χρονιά. Όντας όλο τον Μάιο και αρχές Ιουνίου, το πιο ζεστό αυτής της εποχής και επομένως του έτους, με μέγιστα που περιστασιακά υπερβαίνουν τους 35 ° C, και με ελάχιστα που κυμαίνονται μεταξύ 13 ° C και 20 ° C τις θερμότερες νύχτες.

Αργότερα (το καλοκαίρι) έρχεται η περίοδος βροχών που πραγματοποιείται μετά το πρώτο εξάμηνο του Ιουνίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, με καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, δυνατούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι, ως αποτέλεσμα αυτού, οι μέγιστες θερμοκρασίες πέφτουν κατά μέσο όρο 26.5 ° C αυτήν την εποχή του χρόνου. Από αυτή τη σεζόν, ο μήνας Ιουλίου ξεχωρίζει ως ο πιο υγρός, βροχερός και με τον μεγαλύτερο αριθμό συννεφιασμένων ημερών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, για αυτόν τον λόγο είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός της σεζόν.

Προς το φθινόπωρο και το χειμώνα, οι βροχές μειώνονται και υποχωρούν σε ηλιόλουστες μέρες και κρύους ανέμους από τον Βορρά. Το χειμώνα η μέση ελάχιστη θερμοκρασία είναι 5 ° C, αλλά μπορεί να εμφανιστούν περιστασιακοί παγετοί, ειδικά στα περίχωρα της πόλης κοντά στο δήμο Zapopan, με θερμοκρασίες που μπορούν να πέσουν κάτω από τους -2 ° C τις πιο κρύες νύχτες. Ωστόσο, είναι σχετικά συνηθισμένο να μειώνεται η θερμοκρασία εντός της Γκουανταλαχάρα την αυγή (περίπου στις 8:00 π.μ.) έως ότου πέσει στους 1 ° C ή 0 ° C, τουλάχιστον τέσσερις φορές, μεταξύ Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας (το χειμώνα) μπορεί να κυμαίνονται, μεταξύ 12 ° C και 26 ° C, ανάλογα με το αν είναι βροχερές, ηλιόλουστες ημέρες ή υπάρχει κρύο μέτωπο. Ωστόσο, οι ζεστές μέρες είναι πολλές, είναι σε θέση να εγγραφούν ακόμη και το απόγευμα του Φεβρουαρίου στους 28-30 ° C.

Οι ανεμοστρόβιλοι εμφανίστηκαν στην περίοδο των βροχών. Το πιο καταστροφικό ήταν το λεγόμενο Talpita Tornado που καταχωρήθηκε στις 27 Ιουνίου 2018 στις 8:30 μ.μ., <σχηματισμένο από ένα σύννεφο διοχέτευσης με έντονη βροχή που συνοδεύτηκε από χαλάζι και ανέμους έως 120 km / h> προκάλεσε ζημιά στην περιοχή ανατολικά της πόλης, αλλά ειδικά στην ομώνυμη γειτονιά (Talpita), όπου υπήρξε σχεδόν πλήρης καταστροφή, και ως ξεχωριστή συνέπεια, εκτιμήθηκαν περισσότερα από 200 πεσμένα δέντρα στην πόλη.

Η ιστορική μέγιστη θερμοκρασία των 38,7 ° C καταγράφηκε στις 6 Μαΐου 1994, αν και οι 38,5 ° C καταγράφηκαν στις 9 Μαΐου 1998 και στις 4 Μαΐου 2003. Στις 31 Μαΐου 2018, μια θερμοκρασία 37,7 ° C έγινε η υψηλότερη που έχει συνέβη από το 2004 έως σήμερα και η πιο καυτή νύχτα στην ιστορία της ήταν στις 5 Ιουνίου 2020 με ελάχιστη θερμοκρασία 23,3 ° C.

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν –7,0 ° C στις 14 Δεκεμβρίου 1997, όταν χιονίστηκε για δεύτερη φορά στην πόλη, ένα ασυνήθιστο γεγονός μετά από 116 χρόνια από τις πρώτες χιονοπτώσεις στις 8 Φεβρουαρίου 1881.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης και της ανύψωσής του, η Γκουανταλαχάρα έχει το 50% του έτους (από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο) έναν ακραίο δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας (υπεριώδης ακτινοβολία). φτάνοντας στο ελάχιστο σημείο εντός της πόλης από Νοέμβριο έως Ιανουάριο (UV 5).

Παραπομπές[άλλαξον | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Consejo Nacional de Población, México; Proyecciones de la Población de México 2005-2050 Πρότυπον:Webarchive Ανακτήθηκε 18 Οκτωβρίου 2008.
  2. Consejo Nacional de Población, México; Delimitación de las zonas metropolitanas de México 2005 Πρότυπον:Webarchive Ανακτήθηκε την 18 Οκτωβρίου 2008.
  3. City Mayors reviews the richest cities in the world in 2005. Citymayors.com (11 Μαρτίου 2007) (ανακτέθεν 7 Ιουνίου 2010 )
  4. Enciclopedia de los Municipios de Mexico – Jalisco: Tequila (Ισπανικά) (αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο 2011-06-16) (ανακτέθεν 13 January 2010 )