Βικιπαίδεια:Αγορά

Ασό ΒικιπαίδειαΠεριεχόμενα

Αρχεία[άλλαξον]

Διαμαντίδης[άλλαξον]

γεια σας παιδες... εδω θα ηθελα να κανω μια μικρη παρατητηση σχετικα με την χρηση της ποντιακης γλωσσας και κυριως την γραπτη αποδοση της. επεσε εδω και καιρο στα χερια μου το βιβλιο του κωστα ε. διαμαντιδη "το ροδάφ'νον" και πρεπει να πω οτι διαβαζοντας το ειναι σαν να ακους την θεια "σουμελλα" να σου λεει ιστοριες....μια γοητεια. μονο που η προσπαθεια της pnt vikipedia ειναι μεν καλη αλλα θελει ακομα δουλεια. τι θελω να πω με ολα αυτα: αλλο ειναι ενα λογοτεχνικο κειμενο ενος συγγραφεα και αλλο το να στηνεις μια ιστοσελιδα προσπαθωντας να αποδωσεις στα ποντιακα ορους ιντερνετ αγγλικους και "συγχρονους" κατα καποιον τροπο αρα και ιδιαιτερα δυσκολους και απαιτητηκους. αναγνωριζει κανεις τις δυσκολιες αλλα αν γινει λιγη περισσοτερη δουλεια ισως ξεφυλλιζοντας τις σελιδες της pnt vikipedia επαιρνε κανεις το ιδιο συναισθημα οπως απο το ανωτερω βιβλιο. να ειστε ολοι καλα. Ζαχον --62.103.57.188 07:17, 8 Απρίλ 2009 (UTC)

Να ξεκαθαρίσω μιας και κάποιοι με ρώτησαν για αυτή την ανάρτηση ότι δεν την έγραψα εγώ απλά ο γραφών είναι συνονόματος μου (Ζάχον). Τώρα πάνω στα λεγόμενα του: Πιστεύω πως κατα μία ερμηνεία (προσωπική) μας ενθαρρύνει να κάνουμε πιο ποιοτικά τα άρθρα μας. Έχει αρκετό δίκιο και όταν φτάσουμε ένα μέγεθος από εκεί και πέρα θα πρέπει να αρχίσουμε να ενισχύουμε ποιοτικά τα τότε υπάρχοντα άρθρα. Προσωπικά πρώτη φορά άκουσα για σύγχρονη ποντιακή λογοτεχνία και έψαξα πληροφορίες. Πιστεύω πως μέσα στις διακοπές θα καταφέρω να πάρω αυτό το βιβλίο να το διαβάσω και να μελετήσω καλύτερα και την γλώσσα.--ZaDiak 20:12, 25 Καλομηνά 2009 (UTC)

Γραφειοκράτης[άλλαξον]

Παιδιά έγινα επισήμως και γραφειοκράτης αφού μου έδωσαν τα δικαιώματα οι stewards. Έτσι σύυμφωνα με την ψηφοφορία που έχουμε κάνει έδωσα δικαιώματα διαχειριστή στους χρήστες Makedonier, Omnipaedista, Sinopeus.--ZaDiak 15:47, 8 Απρίλ 2009 (UTC)

Βικιθήκη[άλλαξον]

Παιδιά ήθελα να αναρτήσω μερικά ποντιακά κείμενα κι έτσι έφτιαξα Κάτι σαν test project στα ποντιακά για να βάζουμε εκεί προσωρινά τα κείμενα. Δεν δημιούργησα πρόταση οπότε ξεκαθαρίζω ότι αυτό δεν πρόκειται για δουλειά για ένα νέο εγχείρημα. Εδώ θα το βρείτε έχει κάποια λάθη στους τίτλους των καλάντων μιας και δεν ξέρω πάρα πολύ καλά τη γλώσσα. Μέχρι στιγμής έχω αναρτήσει τα κάλαντα χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς και έχω ξεκινήσει να αναρτώ την γραμματική του Τοπχαρά.--ZaDiak 13:36, 12 Καλομηνά 2009 (UTC)

Πολύ καλή η δουλειά σου. Άρχισα να αναρτώ και εγώ κείμενα στο Old Wikisource. --Omnipaedista 07:20, 25 Καλομηνά 2009 (UTC)

Update information about localisaton on translatewiki.net[άλλαξον]

 • Currently 41.51% of the MediaWiki messages and 0.86% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 08:56, 27 Μαρτ 2009 (UTC)
 • Currently 41.37% of the MediaWiki messages and 0.80% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 08:25, 13 Καλομηνά 2009 (UTC)

Πλαϊνή Μπάρα[άλλαξον]

Μιας και κανείς δεν ανανέωνει τα Ατωριζνά γεγονότα (Τρέχοντα γεγονότα) τοποθέτησα στη θέση τους στην πλαϊνή μπάρα το Αργαστέρ (Αμμοδοχείο) το οποίο τροποποίησα λιγάκι έτσι ώστε να καθαρίζει από μόνο του.--ZaDiak 09:12, 18 Καλομηνά 2009 (

Παρατηρήσεις σχετικά με τη γραφή και την ερμηνεία[άλλαξον]

Αγαπητοί φίλοι, διαχειριστές και αρθρογράφοι της "Βικιπαίδεια σα Ποντιακά" δημοσίευσα ένα άρθρο στο blog μου σχετικά με την ορθή γραφή της διαλέκτου μας. Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά: http://mavropouloskostas.wordpress.com/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%bf/

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΛΕΞΙΚΟΥ[άλλαξον]

Φίλοι διαχειριστές της ποντιακής Βικιπαίδειας, θεωρώ εντελώς απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σημαντικότατου για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για τους αδελφούς Πόντιους των άλλων χωρών, εγχειρήματός σας να αρχίσει να διαμορφώνεται στην ποντιακή Βικιπαίδεια ένα βασικό σύγχρονο, απλό και χρηστικό λεξικό της κοινής ποντιακής διαλέκτου (ευθύ και αντίστροφο) και μία σύγχρονη, απλή και εύχρηστη γραμματική της. Όλα τα άρθρα και τα κείμενα που θα γράφονται στα ποντιακά πρέπει να συμφωνούν γενικά, χωρίς να περιορίζεται ο διαλεκτικός πλούτος της Ποντιακής, με το παραπάνω αναφερόμενο λεξικό και τη γραμματική, για να μην υπάρξει ίσως ο κίνδυνος να αυτοκαταστραφεί από περιττή και μη ελεγχόμενη πολυμορφία μία τόσο σημαντική προσπάθεια. Με μεγάλη εκτίμηση για τις μέχρι σήμερα πολύ σημαντικές προσπάθειές σας. --Κώτσον 10:56, 15 Κερασινού 2009 (UTC)

Δες, και συμπλήρωσε ή διόρθωσε, στην αρχική σελίδα Βικιπαίδεια:Λεχτικόν, Βικιπαίδεια:Γραμματικήν

Ποντιακόν γραμματικήν[άλλαξον]

Σο λήμμαν Τοπχαράς ές την βιογραφίαν τη Τοπχάρα που συνέγραψεν τη γραμματικήν εμούν. Μακάρ να ανεβάζ' ατό κάποιος για να διεβάζετ' ατό. Κάτ θα μαθάνετε. Αλλά θα σχολιάζατο αδακά γιατι θαρρώ πως οτι εςς να εφτάει με τα θεμέλια τη γλώσσας εμούν πρεπ να διεβάζετ' ατά ουλ.

Μπράβο σον Τοπχαρά π' έγραψεν την ποντιακήν γραμματικήν. Αναμένω όμως ας έναν πόντιον φιλόλογον να γράφτ άλλο καλίον γραμματικήν γιατί ο Τοπχαράς εν έναν κσάι απλός. Ντο εννοώ; καταρχάς η Ορθογραφίαν 'ατ εν πολλά απλόν. Οι Πόντιοι εν Ίωνικόν φύλλον και τα λέξεις έχνε κοινά ρίζας. Ατό σημαίν' ότι έχνε και κοινόν ορθογραφίαν και τα δομάς των λέξεων πρεπ να ομοιάζνε. Ο Τοπχαράς γραφτ για τον "ιποθετικόν" τρόπον. Ατό εν λάθος γιατί η γραφήν κι εν greekpont αλλά εν ελληνικόν γραφήν. Τα ρίζας, τα πνεύματα, τα σύμβολα εν όμοια σα ποντιακά και σα Ελληνικά. Επομένως και σα ποντιακά η λέξη γράφκεται "υποθετικόν τρόπον" με "υ". Όμοια, τα λάθη ντε φτάει εν σα ακόλουθα λέξεις: Ιποταχτικόν, το άρθρο "ι" αλλά και γενικώς σε όλα τα λέξεις εςς λάθος ορθογραφίαν. Σην Ελληνικην τη γλώσσαν (σ' ατό περιλαμβάνεται και η ποντιακή) η ορθογραφίαν εν πολλά συμαντικόν γιατί δεκνείζ παρα πολλά.

Αλλά κι έν μαναχόν τα ορθογραφικά λάθην ατ που εφτάνε το έργον ατ πολλά απλοϊκόν. Εν και η δομήν των λέξεων. Κι χωρίζ δηλαδή τα λέξεις ασ σα προθέσεις και ασου συνδέσμους αλλά εφτάει πολυλέξεις. Για παράδειγμαν λέει: "ταντονιμίας" αντίς "τ' αντωνυμίας" Το φαινόμενον ατό λέ' ατο συντραβηγμόν αλλά αν δέχκουμες ατό κι θα πρέπ να δέχκουμες ατό και σην διδασκαλίαν τη αρχαίας ελληνικής; Η γνώμη μ' έν ότι πρέπ να βάλουμε απόστροφόν χωρίς να ενούνταν τα λέξεις.

Έλεα πως τα ποντιακά έχνε συγγένειαν με την Ιωνικήν διάλεκτον κ' ατό πρέπ να εν η αφετερία τη λογικής εμούν. Πολλά κόσμος, εφέκεν την πατρίδαν κ' επήεν ση Ρωσίαν πρόσφυας αλλά ατό κι σημαίν ότι πρέπ να βάλομε με το ζόρ' το Ρωσικόν προφοράν σην ποντιακή γραμματικήν. Αποφάσισαμε να διδάσκουμες την Αττικήν διάλεκτον τη αρχαίας γλώσσας σα σχολεία γιατί εν πολλά λόγιος και έμορφεσσα. Με το ίδιον σκεπτικόν, σωστό τρόπος να καλατσέβομε και να γράφτουμε τα ποντιακά κι εν ο τρόπον τη Τασκένδης αλλά ο τρόπον τη Τραπεζούντας. Πολλά αγαπούμε τα αδέρφιαν εμούν που εέντοναν πρόσφυγας σην Ρωσίαν αλλά η καρδία τη Πόντονος εν σην Τραπεζούντα, ση Σαμσούντα, ση Ματσούκα.

Για τ' ατό παρακαλώ όποιος εν πόντιος φιλόλογος με ρίζας ας σην Τραπεζούντα ας γράφτ έναν σωστόν λεξικόν και γραμματικήν και το έργον ατ θα απομέν αιώνια σην ιστορίαν.

Κάτ ακόμη θέλω να λέω για τον συμβολισμόν των γραμμάτων σα λέξεις. Ποίος ές πραγματικόν ανάγκην να συμβολίζ το πως πρεπ να διεβάσκεται έναν γράμμαν; Ας τερούμε για παράδεγμα τη λέξην "τα τεσσάρια". Σα ποντιακά διεβάσκεται "τεσσάρια" και σα νεοελληνικά "τεσσάργια". Για τ' αούτο τα ποντιακά εν πολλά χρήσιμον γλώσσα για να δεκνείζ και τοι Έλληνες πως έν ο σωστόν τρόπος διεβάσματος. Το ποντιακόν γλώσσαν θαρώ πρέπ να διδάσκεται και σην φιλολογικήν σχολήν για να έχνε οι φιλόλοοι, οι γλωσσολόοι κλπ καλλίον αντίληψην τη Ελληνική γλώσσας. --Stravon 15:39, 22 Σταυρί 2009 (UTC)

Ποντιακά[άλλαξον]

Ημέρα πανηγυρισμού για τα Ποντιακά σήμερα!!! Έπειτα από σχετική εισήγησή μου προς το Ethnologue θα αναγνωριστεί ότι η Ποντιακή έχει 1.058.068 ομιλητές. Φυσικά και ο αριθμός είναι μεγαλύτερος αλλά η επιτυχία είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ο αριθμός τριπλασιάζεται σε σχέση με πριν!! Έτσι αποκτάμε ένα αρκετά αξιόλογο μέγεθος σε ομιλητές και γενικά ανεβαίνουμε γλωσσολογικά!! Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στην 17η έκδοση του βιβλίου και η ιστοσελίδα θα αργήσει να ενημερωθεί λιγάκι.--ZaDiak 22:53, 18 Aλωναρί 2009 (UTC)

Πράγματι ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάζεται! Ελπίζω ότι και αυτός ο τριπλασιασμός θα μετακυλιστεί και στα άρθρα μας εδώ, σε αριθμό και περιεκτικότητα!--Consta 17:37, 19 Aλωναρί 2009 (UTC)

Ποντιακόν καλατσήν[άλλαξον]

Το καλάτσεμαν σα ποντιακά σίγουρα θα ζορλαεύ' αρκετούς, εμέ πα, γιατί ούλ' εγέμναμε τη πόλης τα παιδία και εμοντέρνεψαμε. Οσήμερον λέμε πως έν δύσκολον να καλατσεύομε σα ποντιακά τα σύγχρονα τα όρους αλλά έχω έναν ερωτησην να εφτάγω σας. Σο φροντιστήριον τη Τραπεζούντος μαναχόν για χαβίτς εμαθάναν τα παιδία; 'Κ' είχαν επιστημονικόν καλατσήν;

Αν ζορλαεύκουμες ατώρα εν γιατί ενέσπαλαμε τα ποντιακά και αν 'κι μιλούμ' ατα ξάι τότες τα παιδίαν εμούν 'κι θα μαθάν' ατα ξάι. Ζορλάεμαν - ξεζορλάεμαν, αδαπές πρέπ' ούλ' να μιλούμε ποντιακά γιατί τα λέξεις εν αλλά εμείς 'κι ξερομ' ατα. --Stravon 14:18, 1 Σταυρί 2009 (UTC)

Φίλε Stravοn, σο φροντιστήριον τη Τραπεζούντος μαναχόν για χαβίτς 'κι εμαθάναν τα παιδία, αλλά είχαν για επιστημονικόν καλατσήν το ελλενικόν τη γλώσσαν; Σα ποντιακά τα σύγχρονα τα όρους εμείς 'τουν πρέπ΄ να ευρίουμ' ατα. Υείας και χαιρετίας!--Κώτσον 09:19, 13 Σταυρί 2009 (UTC)
Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω ποντιακά ωστόσο μπορώ να τα καταλάβω άνετα. Το θέμα που θίγεις είναι πολύ ενδιαφέρον και συμφωνώ μαζί σου. Πρέπει να αρχίσουμε να καλατσεύομε στα ποντιακά. Αυτό θα βοηθήσει και για τη διάδοση. Τώρα όσο αφορά το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεν γνωρίζω το θέμα που θέτεις. Απο εδώ και πέρα θα προσπαθώ να μιλάω και εγώ ποντιακά όπου μπορώ και θα γράψω οδηγίες που θα ενθαρρύνεται η ομιλία στο ποντιακά. Χαιρετίας,--ZaDiak 21:44, 1 Σταυρί 2009 (UTC)
Θαρρώ πως το σώσιμον τη ποντικής τη γλώσσας 'κι εν απλώς έναν γραφικόν θέμαν. Έν ίσως το μοναδικόν γλώσσαν που έσ' ακόμη συγγένειαν με τα αρχαία. 'Κι έν μαναχόν ποντιακόν ζήτεμα, έν ελληνικόν πα. Το παλαλόν με το θέμαν εμούν έν ότι πάει να χάται η ποντιακήν κι ας είμαστε χαμά-χαμά 4-5 εκατομμύρια Πόντιοι σ' ούλον τον κόσμον. Ατό 'κι εν θάνατον τη γλώσσας αλλά χαραλάεμαν ατς. Εν γλωσσικόν αυτοκτονίαν. Εθάρναμε, και εγώ ασ αουτούς έμνε, ότι εν πιο μοντέρνο να καλατσεύομε Ελληνικά. Ετίρτεβαν νε μας κιόλα οι ντόπιοι και έπαιζανε μας και εμείς ένοιθαμε άσχεμα. Πλύσην εγκεφάλου εποίνανε μας με τα ανέκδοτά τουν. Ατώρα όμως πρεπ' να εγνεφούμε προτού να έν πολλά αργά. Και θαρρώ ότι πρέπ' να ξεκινούμε ασήν γραφήν. Πρέπ' να συμφωνούμε πώς εν το σωστόν να γράφκουνταν τα ποντιακά γιατί χωρίς σωστόν συμβολισμόν χάται η προφοράν. Έρχινεσα να αλλάζω και τα παραθύρα μ' (windows xp) σα ποντιακά αλλά χρειάσκουμαι βοήθειαν σοι ορισμούς για να έν σωστοί. Ας πούμε το "Save" μετάφρασα το σε "τοπλάεμα" αλλά πρέπ' να συμφωνούν κι άλλ' για να εβγαίν'νε τα πρώτα ποντιακά παραθύρα. Όσοι θέλετε να βοηθάτε με γράψτε έναν μήνυμα.--Stravon 00:55, 3 Σταυρί 2009 (UTC)

Εγώ θα ήμουν παραπάνω από χαρούμενος να σε βοηθήσω αλλά θα μου ήταν προτιμότερο να μιλούσαμε μέσω μέιλ ή irc ή msn ή οτιδήποτε τέτοιο. Όποτε ξαναμπείς γράψε μου έναν τρόπο να έρθουμε σε επικοινωνία. Στο μεταξύ θα πρότεινα να αρχίσεις να συνεισφέρεις κι εσύ στην Βικιπαίδεια γιατί είναι από τις πιο γνωστές ποντιακές ιστοσελίδες ανάμεσα στους ποντίους και σίγουρα μέσα στισ 4-5 πιο γνωστές στους μη-πόντιους. Έτσι θα διατηρηθεί κι η γλώσσα. Υ.Γ. Συγνώμη που δεν μιλάω στα Ποντιακά αλλά δεν έχω την απαραίτητη εξοικείωση. Με τον καιρό θα προσπαθήσω να τα ενσωματώσω στην ομιλία μου.--ZaDiak 21:59, 3 Σταυρί 2009 (UTC)

Γλυκύν Ποντιακόν Γλώσσαν[άλλαξον]

Αούτο η προσπάθεια έν' πολλά καλόν, αέτς εθαρώ, θα βοηθά να εγλιτώνουμε το πανάρχαιον την γλώσσαν έμουν.

Έζησεν απάν - αφκά 3,000 χρόνια και εδέβασεν πολλά φουρτούνας και εμπόδια, αμά, άμον ντ' ελέπω την νεολαίαν έμουν, να καλατσέβ' να τρα'ωδεί και να χορεύ', χαίρουμε και λέω εγώ εμέν, το μελωδικόν, το ποιητικόν, το μελιστάλακτον γλυκύν, το Ποντιακόν η γλώσσα, 'κι εχ' την δύναμην ν'αποθάν', αν βέβαια η νεολαία μουν αγαπά το και καλατσέβ' ατό, κι' άμον ντο εγροικώ ασ' εμέτερον την Νεολαίαν τη Βοστώνης, αγαπούν' ατό πολλά,

κατ' εχ' το μα'εμένον!!!!!!

Το καλοκαίρ' ντο εδέβε μας το 2009, επήγα σο Ποντιακόν Βιβλιοπωλείον τη Κυριακίδη σην Θεσσαλονίκην, και ντο 'κι εύρα, ασ' όλια τα Ποντιακά τα βιβλία, σωστός Ποντιακός παράδεισος, εύρα και το ΡΟΔΑΦΝΟΝ, τη Διαμαντίδη, μανίτσα μ'!!!! ντο να λέγω σας!!!!! εδέβασα το μίαν, εδέβασα ατό δεύτερον, εχόρτασα κατενόν Ποντιακόν καλατζήν και γράψιμον. Να λελεύω αοίκον γράψιμον.

Εθαρείς και σον πόντον εγεννέθεν,ετράνυνεν και εσπούδασεν ση Τραπεζούντας το Φροντηστήριον, καθαρόν νερόν, κρύον κροσταλίδ' ασά πεγαδομάτια του ευλοΐμένου πόντου, ντο πίντς, πίντς και 'κι χορτά'εις!!!

Ν' αγιάζ' ο κύρ'ς ατ' ντ' εκάτσεν και έγραψεν, αοίκον έμορφον σκουτουλιχτέρ' "ΡΟΔΑΦΝΟΝ".

Ποδεδίζω σας, κανείς εσούν εξέρετεν, αν έγραψεν? γιαμ θα γράφτ'άλλα, αμόν το "ΡΟΔΑΦΝΟΝ" πετέστ' 'μεν, θέλω να δεβάζατε όλια απ' έναν - έναν.

Ρίζα μ' Κωστίκα γράψον - γράψον - γράψον!!!!! Ξάι μη κολολεύ'ς......

Πορτολόης ο Σταματέτες,Σταυρίτες 2009

1ον ΑΝΟΙΚΤΟΝ ΚΑΛΑΤΣΗΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟΝ[άλλαξον]

ΓΡΑΨΤΕΝ ΟΥΛ’ ΤΑ ΝΟΥΝΙΣΜΑΤΑ ΣΟΥΝ ΑΔΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΝ. Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΝ. ‘ΚΙ ΠΡΕΠ’ ΝΑ ΧΑΤΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗ ΠΟΝΤΟΝΟΣ.


1. Να γράφτουμε ούλ’ τα ποντιακά τα συναιρεμέν’ τα φωνήεντα και τα δασέα σύμφωνα α < εα, ια και ο < εο, ιο σ, ζ, χ, ψ, ξ, τσ, τζ ;

α) με υπογράμμισην: τα γεμίσα, τα νύχα, τα μαχαίρα, τα χέρα, έχ’, τη καλατζής, σύρ’ ατον; (εύκολον)

β) με απόστροφον από πάν’: γεμίσα, τα νύχα, τα μαχαίρα, τα χέρα, έχ’, τη καλατζής , σύρ’ ατον ; (τσιπ δύσκολον)

γ) ..............................................................................................................................

δ) ..............................................................................................................................


2. Να χωρίουμε τα λέξεις για να δαβάζεται καλλίον η γλώσσαν εμουν;

α) Ατού σα μέσα σ’ τα λεγνά τα χέρα μ’ θα τυλίζω, Το κάστανον εξέβεν ας σο τζέπλιν αθε, Το χωρίον εμουν, σ’ οσπίτ’ν εσουν.

β) ..............................................................................................................................

γ) ..............................................................................................................................


3. Να γράφτουμε ούλ’ την απόστροφον ( ’ ) σα μέρα που χάν’ται τα φωνήεντα για να γνωρίουμε τα ελλενικά τα λέξεις και να δαβάζομεν καλλίον το ποντιακόν την γλώσσαν.

α) Ευχαριστεμέν’ ν’ αποθαν’νε, Καρίπ’ και ψωμίν να μην τρώγ’νε, Επέγ’ναν, Καλαντάρ’ς, Τη Θερ’νού, το ζωνάρ’, οι φίλ’ .

β) .............................................................................................................................


4. Να χωρίουμε το κι, κ’ (= και) από το ‘κι, ‘κ’ (= δεν);

α) Δύο ακονισμένα μαχαίρα σ’ έναν θεκάρ’ ‘κι γίνταν, Θωρέαν έχ’ ευλοϊάν ‘κ’ έχ’ , Ας σο καρδόπο μ’ έβγαισες κι επήες σο καλόν.

β) ............................................................................................................................. --Κώτσον 18:43, 26 Σταυρί 2009 (UTC)

The LocalisationUpdate extension has gone live[άλλαξον]

The LocalisationUpdate extension is now enabled for all Wikimedia projects. From now on new localisations that become available in SVN will become available to your project within 24 hours. Your localisations get into SVN from translatewiki.net typically within a day and at worst in two days. This is a huge improvement from the old practice where the localisations became available with new software. This could take weeks, even months.

The localisations done by our community at translatewiki.net are committed to SVN typically every day. When the system messages in English are the same as the local messages, they will now be inserted in a file and are available for use in all our projects in a timely manner

What this means for you[άλλαξον]

Local messages have an impact on the performance of our system. It is best when messages are as much as possible part of the system messages. In order to remove unnecessary duplication, all the messages that have a local localisation and are exactly the same as the system message will be removed. What we ask you to do is to compare and proof read the messages in translatewiki.net and the local messages. You can then either remove local messages when the translatewiki.net message is to be preferred or, you can update the message at translatewiki.net.

Messages that are specific to your project will have to stay as they are. You do want to check if the format and the variables of the message are still the same.

Why localise at translatewiki.net[άλλαξον]

When you localise at translatewiki.net, your messages will be used in all Wikimedia projects and eventually in all MediaWiki based projects. This is how we provide the standard support for your language. When messages change, at translatewiki.net you will be prompted to revisit your translations. Localising is more efficient because we have innovated the process to make you more efficient; there is text explaining about messages and we have applied AJAX technology to reduce the number of clicks you have to make.

Translatewiki.net update[άλλαξον]

 • Currently 44.60% of the MediaWiki messages and 0.70% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 14:04, 30 Σταυρί 2009 (UTC)
 • Currently 44.90% of the MediaWiki messages and 0.71% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 13:25, 8 Χριστουγενναρί 2009 (UTC)
 • Currently 44.69% of the MediaWiki messages and 0.70% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 15:19, 18 Καλανταρί 2010 (UTC)

How can we improve the usability for your language[άλλαξον]

We expect that with the implementation of LocalisationUpdate the usability of MediaWiki for your language will improve. We are now ready to look at other aspects of usability for your language as well. There are two questions we would like you to answer: Are there issues with the new functionality of the Usability Initiative Does MediaWiki support your language properly

The best way to answer the first question is to visit the translatewiki.net. Change the language to your language, select the “vector” skin and add the advanced tool bar in in the preferences and check out the new functionality. And make some changes in your user page. When there is a need to improve on the localisation, please make the necessary changess . It should update your localisation straight away. We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Usability_issues.

When there are problems with the support of MediaWiki for your language, we really want to know about this. It is best to report each issue separately. In this way there will be no large mass of issues to resolve but we can address each issue on its own. Consider issues with the display of characters, the presentation of your script, the position of the side bar, the combination of text with other languages, scripts. It is best to try this in an environment like the prototype wiki as it provides you with a clean, basic and up to date environment. The prototype wiki is available for five languages but you can select any of them, change the preferences to your language and test out MediaWiki for your language.

We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Language_issues. The issues you raise will all be assessed. It is important to keep each issue separate, because this will make it easier to understand the issues and find solutions.

PS This text has been approved by Naoko, Brion and Siebrand. Thanks, GerardM 14:04, 30 Σταυρί 2009 (UTC)

Αναδιαμόρφωση[άλλαξον]

Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα πως πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιαμόρφωση στην Βικιπαίδεια. Ύστερα από το απαραίτητο καλάτσεμαν αποφάσισα τα εξής:

 • Έπειτα από συζήτηση με τον Στράβων και την μεγάλη του προθυμία να συνεισφέρει για να του δοθεί όλη η διευκόλυνση θα γίνει νοματέας.
 • Όλοι οι υπόλοιποι νοματέοι θα πρέπει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να δηλώσουν ότι εξακολουθούν να θέλουν να ασχοληθούν με την εγκυκλοπαίδεια και να το πράξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 • Εγώ πήρα απόφαση να εκτελέσω τα δικαιώματα μου μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος για να γίνει γραφειοκράτης. Τότε θα παραιτηθώ και θα μείνω μόνο επιβλέπων.
 • Οι αφαιρέσεις θα εκτελεστούν όλες μαζί όταν βρεθεί και ο νέος γραφειοκράτης. Ο γραφειοκράτης πέρα από τις απαραίτητες γλωσσικές δεξιότητες θα πρέπει να έχει δείξει το έργο του για αρκετό καιρό στο εγχείρημα και να έχει και τις απαραίτητες γνώσεις κώδικα.
 • Όποιος ενδιαφέρεται πέρα από τη θέση του γραφειοκράτη μπορεί να δηλώσει και για νοματέας.

Ευχαριστώ πολύ, --ZaDiak 18:31, 18 Τρυγομηνά 2009 (UTC)

Ευχαριστώ σε ZaDiak, όταν θέλτς στείλων ένα χαπέρ ση λογαρία 'μ, με τον κατάλογον π' είπες με.

--Stravon 18:39, 18 Τρυγομηνά 2009 (UTC)

Συμφωνώ βεβαίως με την παραχωρήρηση δικαιωμάτων διαχειριστή στον Stravon. Αν και είναι σχετικά νεός χρήστης, υπήρξε από τους πιο ενεργούς το τελευταίο δίμηνο, και δείχνει να κατέχει καλά τη γλώσσα, και ότι είναι πρόθυμος να συνεισφέρει γενικότερα. Όσο για την αναδιαμόρφωση που προτείνεται επίσης συμφωνώ ότι είναι αναπόφευκτη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι ενδιαφέρομαι να ανανεωθούν τα προνόμια μου ως διαχειριστή: κατ'ουσίαν εγώ ήμουν αυτός που διέγραψε άμεσα όλες τις βανδαλιστικές σελίδες που δημιουργήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο και θα ήθελα να συνεχίσω να προστατεύω το εγχείρημα κατ' αυτόν τον τρόπο, αλλά και να μπορώ να επεμβαίνω εποικοδομητικά στην κύρια σελίδα όποτε χρειαστεί, όπως έκανα πρόσφατα. Προβληματίζομαι όμως από το γεγονός ότι κανείς δεν έχει δηλώσει ακόμα ενδιαφέρον για τη θέση του γραφειοκράτη. Ίσως πρέπει να κανονίσουμε, όλοι οι ενεργοί χρήστες, μία συνάντηση στο IRC, για να το συζητήσουμε πιο ενδελεχώς αυτό το ζήτημα. --Omnipaedista 07:13, 21 Τρυγομηνά 2009 (UTC)
Τι εννοείς βανδαλιστικές σελίδες; Μας σαμποτάρουν;--Stravon 10:10, 21 Τρυγομηνά 2009 (UTC)

Όχι δεν μας σαμποτάρουν ο βανδαλισμός είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλες τις Βικιπαίδειες δυστυχώς. Διαστρέβλωση περιεχομένου είναι συνήθως. Σε εμας γίνοταν συνήθως σε άρθρα περί ΠΓΔΜ. Όσο για μια συνάντηση στο τσατ είμαι υπέρ.--ZaDiak 13:06, 22 Τρυγομηνά 2009 (UTC)

Γιορτή[άλλαξον]

Παιδιά σήμερα περάσαμε τα 300 άρθρα και τις 1000 σελίδες! Πάμε γερά ώστε να πιάσουμε τα 500 πριν τις γιορτές :)--ZaDiak 23:41, 9 Χριστουγενναρί 2009 (UTC)

Προτάσεις[άλλαξον]

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

η καλή σας προσπάθεια για να έχει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να υποστηρίζεται από επαρκείς φιλολόγους ποντίους ή και άλλους συμπατριώτες μας που γνωρίζουν καλή σύνταξη και γραμματική της ποντιακής, οι οποίοι θα πρέπει να προσκληθούν για να υποστηρίξουν την αξιαίπενη προσπάθειά σας (πχ. υπάρχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ποντίων Εκπαιδευτικών, επίσης αξιόλογοι επιστήμονες στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών κλπ με πολούς επαίοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην διόρθωση της Ηλεκτρονικής Ποντιακής Εγκυκλοπαίδειας).

Τα λάθη Ως ΠΡΟς ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΎΝΤΑΞΗ πάντως, οφείλω να ομολογήσω οτι είναι σοβαρά και θα πρέπει να τα προσέξετε, για να συντείνετε και εσείς σε μια καλύτερη βάση δεδομένων μιας γλώσσας που χάνετα (ειδικά ως προς την προφορά κατά την ανάγνωση. πχ ζζ κλπ). Η Γραμματική Τοπχαρά (πλην της ιστορικής αξίας της πάντως), δεν νομίζω οτι μπορεί να συμβάλει ως προς την νοηματική και ετυμολογική κατανόηση της διαλέκτου μας.

Καλή δύναμη και καλή προσπάθεια!

Η κριτική όταν είναι γόνιμη και καλόπιστη πρέπει να εισακούεται.

Με πολύ εκτίμηση

Θεόφιλος Καστανίδης απο τον Σύλλογο Ποντίων "ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

Λατινική απόδοση[άλλαξον]

Συγχαρητήρια για τις ιδέες που προωθεί η σελίδα. Πρόταση παράλληλα να επεξεργαστούμε και σύστημα λατινικής απόδοση της ποντιακής φωνητικής και σύνταξης. Πριν βιαστεί κάποιος να μιλήσει για "παγκοσμιοποίηση" και απώλεια ταυτότητας, όσοι από εμάς μιλούνε με κατοίκους του σημερινού Πόντου, καταλαβαίνουν αυτονόητα το γιατί προέχει και αυτό να γίνει. --79.131.244.75 19:08, 21 Χριστουγενναρί 2009 (UTC)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ......[άλλαξον]

 ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΧΑΡΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ΄ΟΨΙΝ....

ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ....ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΕΙΑ Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ.... Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ..... ΠΑΝΤΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ....ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ....

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ

Ο ΖΑΧΟΝ

Υγειαν και ευλογιαν[άλλαξον]

Γεια και χαρα σε ολον τον ποντιακο ελληνισμο. Θα θελα να πω οτι ειμαι ιδιαιτερα χαρουμενος που εγινα μελος της Ποντιακης Βικιπαιδειας και απο δω και περα θα μπαινω τακτικα για να βλεπω την προοδο. Θα ηθελα να μου πει καποιος διαχειριστης πως θα μπορουσα να βοηθησω σε κατι ευκολο και οχι πολυ χρονοβορο τουλαχιστον στην αρχη για να βαλω και εγω ενα λιθαρακι σε αυτο το εργο. --Nakos2208 21:26, 6 Απρίλ 2010 (UTC)

Καλως ἠρθες! Η συγγραφή μικρών άρθρων μιας ή δύο προτάσεων θα ήταν ένας καλός τρόπος να περάσει κανείς στα βαθιά :) Τσέκαρε αυτή τη σελίδα. Από εκεί και περά πιο ελαφρές συνεισφορές είναι η προσθήκη κατηγοριών ή η επέκταση/διόρθωση ήδη υπαρχόντων άρθρων. --Omnipaedista 16:59, 26 Απρίλ 2010 (UTC)

Bot flag for WikitanvirBot[άλλαξον]

 • Operator  : Wikitanvir
 • Automatic or Manually Assisted : Automatic
 • Programming Language(s)  : Python (pywikipedia)
 • Function Summary  : Interwiki
 • Edit period(s)  : Daily
 • Edit rate requested  : 2/3 edits per minute at most
 • Already has a bot flag (Y/N)  : Yes, see here
 • Function Details  : Bot will patrol recent changes and new pages, and add, remove, or modify interwiki links in autonomous mode.

Currently doing some test edits. Notify me if there is a problem. — Tanvir • 05:36, 3 Τρυγομηνά 2010 (UTC)

2010 Fundraising Is Almost Here[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Hello Wikipedians, I am Theo and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser. My job is to be the liaison between your community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into different languages and suggesting messages that would appeal to your readers on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both banner submission, statistical analysis, and grouping volunteers together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Theo (WMF) 20:48, 20 Τρυγομηνά 2010 (UTC)

Astonishing[άλλαξον]

Bonjour,

Why is this Wikipedia silent, almost dead ?

Budelberger 21:33, 14 Κούντουρονος 2011 (UTC) (Flag of France.svg).

It would be an exaggeration to call it silent or dead. Undoubtedly, the activity has been low during the last months. This is because most of the original contributors have retired from editing this wiki (in fact I am the only one left). There are new contributors (alas, anonymous) though who carry on. --Omnipaedista 15:43, 17 Κούντουρονος 2011 (UTC)

Bug(s)[άλλαξον]

Bonjour,

 • {{#time: F| January }}: Καλαντάρτς
 • {{#time: xg| January }}: Καλανταρί
 • {{#time: F| February }}: Κούντουρος
 • {{#time: xg| February }}: Κούντουρονος
 • {{#time: F| March }}: Μαρτς
 • {{#time: xg| March }}: Μαρτ — Μαρτ or Μαρτί ?
 • {{#time: F| April }}: Απρίλτς
 • {{#time: xg| April }}: Απρίλ — Απρίλ or Απρίλτ ?
 • {{#time: F| May }}: Καλομηνάς
 • {{#time: xg| May }}: Καλομηνά
 • {{#time: F| June }}: Κερασινός
 • {{#time: xg| June }}: Κερασινού
 • {{#time: F| July }}: Χορτοθέρτς
 • {{#time: F| August }}: Aλωνάρτς — Latin « A » !
 • {{#time: xg| August }}: Aλωναρί — Latin « A » !
 • {{#time: F| September }}: Σταυρίτες
 • {{#time: xg| September }}: Σταυρί
 • {{#time: F| October }}: Τρυγομηνάς
 • {{#time: xg| October }}: Τρυγομηνά
 • {{#time: F| November }}: Αεργίτες
 • {{#time: xg| November }}: Αεργί
 • {{#time: F| December }}: Χριστουγεννάρτς
 • {{#time: xg| December }}: Χριστουγενναρί

Budelberger 17:56, 25 Κούντουρονος 2011 (UTC) (Flag of France.svg).

Genitives are indeed Μαρτί, Απρίλτ, Χορτοθερί, respectively, but I think that variations exist and should be considered valid. Obviously, Latin A's have to be replaced by Greek ones. Thanks for the notification! --Omnipaedista 06:13, 1 Μαρτ 2011 (UTC)

Multilingual Challenge[άλλαξον]

Please help: replace this red text with a translation of the English message below. Thank you!
Announcing the Derby Multilingual Challenge

This is the first multilingual Wikipedia collaboration. All Wikipedians can take part, in any Wikipedia language. The challenge runs from 1 May until 3 September 2011.
Sign up now!
" Wikipedia is particularly pleased to see that Derby Museums are encouraging the creation of articles in languages other than English." (Jimmy Wales, 14 January 2011)

Andrew Dalby 13:39, 2 Καλομηνά 2011 (UTC)

Γιαρίφ[άλλαξον]

Σκοπεύω να παραιτηθώ από γραφειοκράτης για αυτό και έκανα γραφειοκράτη τον μοναδικό ενεργό χρήστη του εγχειρήματος ύστερα και από συζήτηση μαζί του. ΖάχονTalk 15:38, 18 Κερασινού 2011 (UTC)

Call for image filter referendum[άλλαξον]

The Wikimedia Foundation, at the direction of the Board of Trustees, will be holding a vote to determine whether members of the community support the creation and usage of an opt-in personal image filter, which would allow readers to voluntarily screen particular types of images strictly for their own account.

Further details and educational materials will be available shortly. The referendum is scheduled for 12-27 August, 2011, and will be conducted on servers hosted by a neutral third party. Referendum details, officials, voting requirements, and supporting materials will be posted at Meta:Image filter referendum shortly.

Sorry for delivering you a message in English. Please help translate the pages on the referendum on Meta and join the translators mailing list.

For the coordinating committee,
Philippe (WMF)
Cbrown1023
Risker
Mardetanha
PeterSymonds
Robert Harris

Bot flag request for HiW-Bot[άλλαξον]

 • Operator  : Hedwig in Washington
 • Automatic or Manually Assisted : automatic
 • Programming Language(s)  : Python (pywikipedia), daily update
 • Function Summary  : Interwiki, Internationalization by removing chaos in Babel-Category so it can be used properly and easy. Double redirects will be added shortly
 • Already has a bot flag (Y/N)  : Yes: 27 Wikis so far, others pending. see here
 • Function Details  : just using the standard interwiki.py; parameters: -auto -all - log -catr

I humbly request bot status on this wiki in order to update Interwiki, and improve Internationalization by removing chaos in Babel so it can be used properly and easy by everyone.

Thank you for consideration! --Hedwig in Washington 03:50, 9 Σταυρί 2011 (UTC)

Μωμόγεροι[άλλαξον]

Ξεκίνησα στο άρθρο Μωμόγεροι, μιας και είναι ποντιακό, εκτός από να το εμπλουτίσετε ίσως σας ενδιαφέρει να το βάλετε και στην ποντιακή βικιπαίδεια. Το βίντεο στο άρθρο είναι δικό μου. Χαιρετισμοί και καλή χρονιά! Ggia 09:21, 3 Καλανταρί 2012 (UTC)

Announcing Wikipedia 1.19 beta[άλλαξον]

Wikimedia Foundation is getting ready to push out 1.19 to all the WMF-hosted wikis. As we finish wrapping up our code review, you can test the new version right now on beta.wmflabs.org. For more information, please read the release notes or the start of the final announcement.

The following are the areas that you will probably be most interested in:

 • Faster loading of javascript files makes dependency tracking more important.
 • New common*.css files usable by skins instead of having to copy piles of generic styles from MonoBook or Vector's css.
 • The default user signature now contains a talk link in addition to the user link.
 • Searching blocked usernames in block log is now clearer.
 • Better timezone recognition in user preferences.
 • Improved diff readability for colorblind people.
 • The interwiki links table can now be accessed also when the interwiki cache is used (used in the API and the Interwiki extension).
 • More gender support (for instance in logs and user lists).
 • Language converter improved, e.g. it now works depending on the page content language.
 • Time and number-formatting magic words also now depend on the page content language.
 • Bidirectional support further improved after 1.18.

Report any problems on the labs beta wiki and we'll work to address them before they software is released to the production wikis.

Note that this cluster does have SUL but it is not integrated with SUL in production, so you'll need to create another account. You should avoid using the same password as you use here. — Global message delivery 16:29, 15 Καλανταρί 2012 (UTC)

Language support group for Pontic[άλλαξον]

The Wikimedia Foundation has brought together a new team of developers who are dedicated to language support. This team is to support all the languages and consequently it is not realistic to expect that the team members can provide proper support for your language. It is for this reason that we are looking for volunteers who will make up a language support team.

This language support team will be asked to provide us with information about their language. Such information may need to be provided either to us or on a website that we will indicate to you. Another activity will be to test software that will likely have an effect on the running of the MediaWiki software. We are looking for people who clearly identify their ability. Formal knowledge is definitely appreciated.

As much of the activity will be concentrated on translatewiki.net, it will be a plus when team members know how to localise at translatewiki.net.
Thanks, Gmeijssen 19:39, 1 Κούντουρονος 2012 (UTC)

MediaWiki 1.19[άλλαξον]

(Apologies if this message isn't in your language.) The Wikimedia Foundation is planning to upgrade MediaWiki (the software powering this wiki) to its latest version this month. You can help to test it before it is enabled, to avoid disruption and breakage. More information is available in the full announcement. Thank you for your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 15:15, 12 Κούντουρονος 2012 (UTC)

Update on IPv6[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the full version of this announcement on Meta)

The Wikimedia Foundation is planning to do limited testing of IPv6 on June 2-3. If there are not too many problems, we may fully enable IPv6 on World IPv6 day (June 6), and keep it enabled.

What this means for your project:

 • At least on June 2-3, 2012, you may see a small number of edits from IPv6 addresses, which are in the form "2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334". See e.g. w:en:IPv6 address. These addresses should behave like any other IP address: You can leave messages on their talk pages; you can track their contributions; you can block them. (See the full version of this announcement for notes on range blocks.)
 • In the mid term, some user scripts and tools will need to be adapted for IPv6.
 • We suspect that IPv6 usage is going to be very low initially, meaning that abuse should be manageable, and we will assist in the monitoring of the situation.

Read the full version of this announcement on how to test the behavior of IPv6 with various tools and how to leave bug reports, and to find a fuller analysis of the implications of the IPv6 migration.

--Erik Möller, VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation 01:18, 2 Κερασινού 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

2011 Picture of the Year competition[άλλαξον]

македонскиnorsk bokmålpolski

Dear Wikimedians,

Wikimedia Commons is happy to announce that the 2011 Picture of the Year competition is now open. We are interested in your opinion as to which images qualify to be the Picture of the Year 2011. Any user registered at Commons or a Wikimedia wiki SUL-related to Commons with more than 75 edits before 1 April 2012 (UTC) is welcome to vote and, of course everyone is welcome to view!

Detailed information about the contest can be found at the introductory page.

About 600 of the best of Wikimedia Common's photos, animations, movies and graphics were chosen –by the international Wikimedia Commons community– out of 12 million files during 2011 and are now called Featured Pictures.

From professional animal and plant shots to breathtaking panoramas and skylines, restorations of historically relevant images, images portraying the world's best architecture, maps, emblems, diagrams created with the most modern technology, and impressive human portraits, Commons Features Pictures of all flavors.

For your convenience, we have sorted the images into topic categories.

We regret that you receive this message in English; we intended to use banners to notify you in your native language but there was both, human and technical resistance.

See you on Commons! --Picture of the Year 2011 Committee 18:35, 5 Κερασινού 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Help decide about more than $10 million of Wikimedia donations in the coming year[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

Hi,

As many of you are aware, the Wikimedia Board of Trustees recently initiated important changes in the way that money is being distributed within the Wikimedia movement. As part of this, a new community-led "Funds Dissemination Committee" (FDC) is currently being set up. Already in 2012-13, its recommendations will guide the decisions about the distribution of over 10 million US dollars among the Foundation, chapters and other eligible entities.

Now, seven capable, knowledgeable and trustworthy community members are sought to volunteer on the initial Funds Dissemination Committee. It is expected to take up its work in September. In addition, a community member is sought to be the Ombudsperson for the FDC process. If you are interested in joining the committee, read the call for volunteers. Nominations are planned to close on August 15.

--Anasuya Sengupta, Director of Global Learning and Grantmaking, Wikimedia Foundation 20:20, 19 Χορτοθερί 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

More opportunities for you to access free research databases[άλλαξον]

The quest to get editors free access to the sources they need is gaining momentum.

 • Credo Reference provides full-text online versions of nearly 1200 published reference works from more than 70 publishers in every major subject, including general and subject dictionaries and encyclopedias. There are 125 full Credo 350 accounts available, with access even to 100 more references works than in Credo's original donation. All you need is a 1-year old account with 1000 edits. Sign up here.
 • HighBeam Research has access to over 80 million articles from 6,500 publications including newspapers, magazines, academic journals, newswires, trade magazines and encyclopedias. Thousands of new articles are added daily, and archives date back over 25 years covering a wide range of subjects and industries. There are 250 full access 1-year accounts available. All you need is a 1-year old account with 1000 edits. Sign up here.
 • Questia is an online research library for books and journal articles focusing on the humanities and social sciences. Questia has curated titles from over 300 trusted publishers including 77,000 full-text books and 4 million journal, magazine, and newspaper articles, as well as encyclopedia entries. There will soon be 1000 full access 1-year accounts available. All you need is a 1-year old account with 1000 edits. Sign up here.

You might also be interested in the idea to create a central Wikipedia Library where approved editors would have access to all participating resource donors. Add your feedback to the Community Fellowship proposal. Apologies for the English message (translate here). Go sign up :) --Ocaasi (talk) 02:23, 16 Aλωναρί 2012 (UTC)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)02:09, 6 Σταυρί 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata is getting close to a first roll-out[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

 1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
 2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
 3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 13:34, 10 Σταυρί 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Upcoming software changes - please report any problems[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

 • revision diffs
 • templates
 • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
 • bots
 • PDF export
 • images, video, and sound, especially scaling sizes
 • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 03:09, 16 Τρυγομηνά 2012 (UTC)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed[άλλαξον]

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 17:15, 17 Τρυγομηνά 2012 (UTC)

Βικινέα[άλλαξον]

Αν μπορεί κάποιος ας αλλάξει το σύνδεσμο προς τα Βικινέα στην πρώτη σελίδα για να κατευθύνει στο el.wikinews.org καθώς υπάρχει ελληνική έκδοση εδώ και αρκετό καιρό. Glavkos (talk) 10:33, 22 Τρυγομηνά 2012 (UTC)

Έγινε! --Omnipaedista (talk) 02:06, 30 Τρυγομηνά 2012 (UTC)

Be a Wikimedia fundraising "User Experience" volunteer![άλλαξον]

Thank you to everyone who volunteered last year on the Wikimedia fundraising 'User Experience' project. We have talked to many different people in different countries and their feedback has helped us immensely in restructuring our pages. If you haven't heard of it yet, the 'User Experience' project has the goal of understanding the donation experience in different countries (outside the USA) and enhancing the localization of our donation pages.

I am (still) searching for volunteers to spend some time on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. **All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be very low amounts, like 1-2 dollars)**

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!!

Thanks!

Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 21:13, 8 Καλανταρί 2013 (UTC)

Wikimedia sites to move to primary data center in Ashburn, Virginia. Read-only mode expected.[άλλαξον]

(Apologies if this message isn't in your language.) Next week, the Wikimedia Foundation will transition its main technical operations to a new data center in Ashburn, Virginia, USA. This is intended to improve the technical performance and reliability of all Wikimedia sites, including this wiki. There will be some times when the site will be in read-only mode, and there may be full outages; the current target windows for the migration are January 22nd, 23rd and 24th, 2013, from 17:00 to 01:00 UTC (see other timezones on timeanddate.com). More information is available in the full announcement.

If you would like to stay informed of future technical upgrades, consider becoming a Tech ambassador and joining the ambassadors mailing list. You will be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Thank you for your help and your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 15:37, 19 Καλανταρί 2013 (UTC)

Help turn ideas into grants in the new IdeaLab[άλλαξον]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

 • Do you have an idea for a project to improve this community or website?
 • Do you think you could complete your idea if only you had some funding?
 • Do you want to help other people turn their ideas into project plans or grant proposals?

Please join us in the IdeaLab, an incubator for project ideas and Individual Engagement Grant proposals.

The Wikimedia Foundation is seeking new ideas and proposals for Individual Engagement Grants. These grants fund individuals or small groups to complete projects that help improve this community. If interested, please submit a completed proposal by February 15, 2013. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:IEG for more information.

Thanks! --Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 20:47, 30 Καλανταρί 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Correct it here.)

Wikidata phase 1 (language links) coming to this Wikipedia[άλλαξον]

Wikidata-logo-en.svg

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this locally.

Wikidata has been in development for a few months now. It is now time for the roll-out of the first part of it on your Wikipedia. Phase 1 is the support for the management of language links. It is already being used on the Hungarian, Hebrew, Italian and English Wikipedias. The next step is to enable the extension on all other Wikipedias. We have currently planned this for March 6.

What is Wikidata?[άλλαξον]

Wikidata is a central place to store data that you can usually find in infoboxes. Think of it as something like Wikimedia Commons but for data (like the number of inhabitants of a country or the length of a river) instead of multimedia. The first part of this project (centralizing language links) is being rolled out now. The more fancy things will follow later.

What is going to happen?[άλλαξον]

Language links in the sidebar are going to come from Wikidata in addition to the ones in the wiki text. To edit them, scroll to the bottom of the language links, and click edit. You no longer need to maintain these links by hand in the wiki text of the article.

Where can I find more information and ask questions?[άλλαξον]

Editors on en:wp have created a great page with all the necessary information for editors and there is also an FAQ for this deployment. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata[άλλαξον]

To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages. You can see previous editions here.

--Lydia Pintscher 16:15, 21 Κούντουρονος 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata phase 1 (language links) live on this Wikipedia[άλλαξον]

Wikidata-logo-en.svg

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this locally. If you understand German better than English you can have a look at the announcement on de:Wikipedia:Kurier.

As I annonced 2 weeks ago, Wikidata phase 1 (language links) has been deployed here today. Language links in the sidebar are coming from Wikidata in addition to the ones in the wiki text. To edit them, scroll to the bottom of the language links, and click edit. You no longer need to maintain these links by hand in the wiki text of the article.

Where can I find more information and ask questions? Editors on en:wp have created a great page with all the necessary information for editors and there is also an FAQ for this deployment. It'd be great if you could bring this to this wiki if that has not already happened. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages.

--Lydia Pintscher 23:07, 6 Μαρτ 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Convert complex templates to Lua to make them faster and more powerful[άλλαξον]

(Please consider translating this message for the benefit of your fellow Wikimedians)

Greetings. As you might have seen on the Wikimedia tech blog or the tech ambassadors list, a new functionality called "Lua" is being enabled on all Wikimedia sites today. Lua is a scripting language that enables you to write faster and more powerful MediaWiki templates.

If you have questions about how to convert existing templates to Lua (or how to create new ones), we'll be holding two support sessions on IRC next week: one on Wednesday (for Oceania, Asia & America) and one on Friday (for Europe, Africa & America); see m:IRC office hours for the details. If you can't make it, you can also get help at mw:Talk:Lua scripting.

If you'd like to learn about this kind of events earlier in advance, consider becoming a Tech ambassador by subscribing to the mailing list. You will also be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system. 20:16, 13 Μαρτ 2013 (UTC) (wrong page? You can fix it.)

Wikidata phase 2 (infoboxes) coming to this Wikipedia[άλλαξον]

Wikidata-logo-en.svg

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this. If you understand German better than English you can have a look at the announcement on de:Wikipedia:Kurier.

A while ago the first phase of Wikidata was enabled on this Wikipedia. This means you are getting the language links in each article from Wikidata. It is soon time to enable the second phase of Wikidata (infoboxes) here. We have already done this on the [first 11 Wikipedias] (it, he, hu, ru, tr, uk, uz, hr, bs, sr, sh) and things are looking good. The next step is English Wikipedia. This is planned for April 8. If everything works out fine we will deploy on all remaining Wikipedias on April 10. I will update this part of the FAQ if there are any issues forcing us to change this date. I will also sent another note to this village pump once the deployment is finished.

What will happen once we have phase 2 enabled here? Once it is enabled in a few days you will be able to make use of the structured data that is available on Wikidata in your articles/infoboxes. It includes things like the symbol for a chemical element, the ISBN for a book or the top level domain of a country. (None of this will happen automatically. Someone will have to change the article or infobox template for this to happen!)

How will this work? There are two ways to access the data:

 • Use a parser function like {{#property:p169}} in the wiki text of the article on Yahoo!. This will return “Marissa Mayer” as she is the chief executive officer of the company.
 • For more complicated things you can use Lua. The documentation for this is here.

We are working on expanding the parser function so you can for example use {{#property:chief executive officer}} instead of {{#property:p169}}. The complete plan for this is here.

Where can I test this? You can already test it on test2.

Where can I find more information and ask questions? We have collected the main questions in an FAQ for this deployment. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages.

--Lydia Pintscher 17:09, 5 Απρίλ 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Request for comment on inactive administrators[άλλαξον]

(Please consider translating this message for the benefit of your fellow Wikimedians. Please also consider translating the proposal.)

Read this message in English / Lleer esti mensaxe n'asturianu / বাংলায় এই বার্তাটি পড়ুন / Llegiu aquest missatge en català / Læs denne besked på dansk / Lies diese Nachricht auf Deutsch / Leś cal mesag' chè in Emiliàn / Leer este mensaje en español / Lue tämä viesti suomeksi / Lire ce message en français / Ler esta mensaxe en galego / हिन्दी / Pročitajte ovu poruku na hrvatskom / Baca pesan ini dalam Bahasa Indonesia / Leggi questo messaggio in italiano / ಈ ಸಂದೇಶವನ್ನು ಕನ್ನಡದಲ್ಲಿ ಓದಿ / Aqra dan il-messaġġ bil-Malti / norsk (bokmål) / Lees dit bericht in het Nederlands / Przeczytaj tę wiadomość po polsku / Citiți acest mesaj în română / Прочитать это сообщение на русском / Farriintaan ku aqri Af-Soomaali / Pročitaj ovu poruku na srpskom (Прочитај ову поруку на српском) / อ่านข้อความนี้ในภาษาไทย / Прочитати це повідомлення українською мовою / Đọc thông báo bằng tiếng Việt / 使用中文阅读本信息。

Hello!

There is a new request for comment on Meta-Wiki concerning the removal of administrative rights from long-term inactive Wikimedians. Generally, this proposal from stewards would apply to wikis without an administrators' review process.

We are also compiling a list of projects with procedures for removing inactive administrators on the talk page of the request for comment. Feel free to add your project(s) to the list if you have a policy on administrator inactivity.

All input is appreciated. The discussion may close as soon as 21 May 2013 (2013-05-21), but this will be extended if needed.

Thanks, Billinghurst (thanks to all the translators!) 05:12, 24 Απρίλ 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery (Wrong page? You can fix it.)

Wikidata phase 2 (infoboxes) is here[άλλαξον]

Wikidata-logo-en.svg

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this. If you understand German better than English you can have a look at the announcement on de:Wikipedia:Kurier.

A while ago the first phase of Wikidata was enabled on this Wikipedia. This means you are getting the language links in each article from Wikidata. We have now enabled the second phase of Wikidata (infoboxes) here. We have already done this on the [first 11 Wikipedias] (it, he, hu, ru, tr, uk, uz, hr, bs, sr, sh) a month ago and two days ago on the English Wikipedia. Today all the remaining Wikipedias followed.

What does having phase 2 enabled here mean? You are now able to make use of the structured data that is available on Wikidata in your articles/infoboxes. It includes things like the symbol for a chemical element, the ISBN for a book or the top level domain of a country. (None of this will happen automatically. Someone will have to change the article or infobox template for this to happen!) The current state is just the beginning though. It will be extended based on feedback we get from you now.

How will this work? There are two ways to access the data:

 • Use a parser function like {{#property:p159}} in the wiki text of the article on Wikimedia Foundation. This will return “San Francisco” as that is the headquarter location of the non-profit.
 • For more complicated things you can use Lua. The documentation for this is here.

We are working on expanding the parser function so you can for example use {{#property:headquarter location}} instead of {{#property:p159}}. The complete plan for this is here.

Where can I test this? You can test it on test2 if you don't want to do it in an article here.

Where can I find more information and ask questions? We have collected the main questions in an FAQ for this deployment. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages.


We are excited about taking yet another step towards allowing all Wikipedias share structured data and collect and curate it together. --Lydia Pintscher 19:19, 24 Απρίλ 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

[en] Change to wiki account system and account renaming[άλλαξον]

Some accounts will soon be renamed due to a technical change that the developer team at Wikimedia are making. More details on Meta.

(Distributed via global message delivery 04:03, 30 Απρίλ 2013 (UTC). Wrong page? Correct it here.)

[en] Change to section edit links[άλλαξον]

The default position of the "edit" link in page section headers is going to change soon. The "edit" link will be positioned adjacent to the page header text rather than floating opposite it.

Section edit links will be to the immediate right of section titles, instead of on the far right. If you're an editor of one of the wikis which already implemented this change, nothing will substantially change for you; however, scripts and gadgets depending on the previous implementation of section edit links will have to be adjusted to continue working; however, nothing else should break even if they are not updated in time.

Detailed information and a timeline is available on meta.

Ideas to do this all the way to 2009 at least. It is often difficult to track which of several potential section edit links on the far right is associated with the correct section, and many readers and anonymous or new editors may even be failing to notice section edit links at all, since they read section titles, which are far away from the links.

(Distributed via global message delivery 18:52, 30 Απρίλ 2013 (UTC). Wrong page? Correct it here.)

Tech newsletter: Subscribe to receive the next editions[άλλαξον]

Tech news prepared by tech ambassadors and posted by Global message deliveryContributeTranslateGet helpGive feedbackUnsubscribe • 21:05, 20 Καλομηνά 2013 (UTC)
Important note: This is the first edition of the Tech News weekly summaries, which help you monitor recent software changes likely to impact you and your fellow Wikimedians.

If you want to continue to receive the next issues every week, please subscribe to the newsletter. You can subscribe your personal talk page and a community page like this one. The newsletter can be translated into your language.

You can also become a tech ambassador, help us write the next newsletter and tell us what to improve. Your feedback is greatly appreciated. guillom 21:05, 20 Καλομηνά 2013 (UTC)

Updating the logo for this wiki[άλλαξον]

New logo

Hello! As part of the update of Wikipedias logos to the new (2010) 3D puzzle globe version, we have noticed that your wiki's current logo is missing, outdated or with wrong translation. We are trying to help Wikipedias get a locally-adapted correct logo, by taking the technical difficulties on us, and in about a week from now we'll be replacing the current logo with the new one shown in this gallery, with explanation. If the translation is wrong, or there's another error in the new logo, or the community disagrees with the update, please update the list of logos or tell us on its talk page. Feel free to translate this message and to move/copy/forward it where appropriate. Thanks, Nemo 13:01, 27 Καλομηνά 2013 (UTC) (Distributed via Global message delivery: wrong page? correct the list of targets.)

Trademark discussion[άλλαξον]

Hi, apologies for posting this in English, but I wanted to alert your community to a discussion on Meta about potential changes to the Wikimedia Trademark Policy. Please translate this statement if you can. We hope that you will all participate in the discussion; we also welcome translations of the legal team’s statement into as many languages as possible and encourage you to voice your thoughts there. Please see the Trademark practices discussion (on Meta-Wiki) for more information. Thank you! --Mdennis (WMF) (talk)

Free Research Accounts from Leading Medical Publisher. Come and Sign up![άλλαξον]

gets Wikipedia editors free access to reliable sources that are behind paywalls. I want to alert you to our latest donation.

 • Cochrane Collaboration is an independent medical nonprofit organization that conducts systematic reviews of randomized controlled trials of health-care interventions, which it then publishes in the Cochrane Library.
 • Cochrane has generously agreed to give free, full-access accounts to medical editors. Individual access would otherwise cost between $300 and $800 per account.
 • If you are active as a medical editor, come and sign up :)

Cheers, 21:17, 16 Κερασινού 2013 (UTC)

Cochrane Library Sign-up (correct link)[άλλαξον]

My apologies for the incorrect link: You can sign up for [[EN:W:Cochrane Collaboration|Cochrane Collaboration]] accounts at the [[EN:W:WP:COCHRANE|COCHRANE sign-up page]]. Cheers, 21:51, 16 Κερασινού 2013 (UTC)

X!'s Edit Counter[άλλαξον]

Universal Language Selector will be enabled on 2013-07-09[άλλαξον]

Pywikipedia is migrating to git[άλλαξον]

Hello, Sorry for English but It's very important for bot operators so I hope someone translates this. Pywikipedia is migrating to Git so after July 26, SVN checkouts won't be updated If you're using Pywikipedia you have to switch to git, otherwise you will use out-dated framework and your bot might not work properly. There is a manual for doing that and a blog post explaining about this change in non-technical language. If you have question feel free to ask in mw:Manual talk:Pywikipediabot/Gerrit, mailing list, or in the IRC channel. Best Amir (via Global message delivery). 13:40, 23 Χορτοθερί 2013 (UTC)

VisualEditor and your Wikipedia[άλλαξον]

(Please translate this message)

Greetings,

The Wikimedia Foundation will soon turn on VisualEditor for all users, all the time on your Wikipedia. Right now your Wikipedia does not have any local documents on VisualEditor, and we hope that your community can change that. To find out about how you can help with translations visit the TranslationCentral for VisualEditor and read the easy instructions on bringing information to your Wikipedia. The User Guide and the FAQ are very important to have in your language.

We want to find out as much as we can from you about VisualEditor and how it helps your Wikipedia, and having local pages is a great way to start. We also encourage you to leave feedback on Mediawiki where the community can offer ideas, opinions, and point out bugs that may still exist in the software that need to be reported to Bugzilla. If you are able to speak for the concerns of others in English on MediaWiki or locally I encourage you to help your community to be represented in this process.

If you can help translate the user interface for VisualEditor to your language, you can help with that as well. Translatewiki has open tasks for translating VisualEditor. A direct link to translate the user interface is here. You can see how we are doing with those translations here. You need an account on Translatewiki to translate. This account is free and easy to create.

If we can help your community in any way with this process, please let me know and I will do my best to assist your Wikipedia with this |exciting development. You can contact me on my meta talk page or by email. You can also contact Patrick Earley for help with translations and documents on Mediawiki. We look forward to working with you to bring the VisualEditor experience to your Wikipedia! Keegan (WMF) (talk) 19:11, 30 Χορτοθερί 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

HTTPS for users with an account[άλλαξον]

Greetings. Starting on August 21 (tomorrow), all users with an account will be using HTTPS to access Wikimedia sites. HTTPS brings better security and improves your privacy. More information is available at m:HTTPS.

If HTTPS causes problems for you, tell us on bugzilla, on IRC (in the #wikimedia-operations channel) or on meta. If you can't use the other methods, you can also send an e-mail to https@wikimedia.org.

Greg Grossmeier (via the Global message delivery system). 19:34, 20 Aλωναρί 2013 (UTC) (wrong page? You can fix it.)

[άλλαξον]

Notifications[άλλαξον]

Notifications inform you of new activity that affects you -- and let you take quick action.

(This message is in English, please translate as needed)

Greetings!

Notifications will inform users about new activity that affects them on this wiki in a unified way: for example, this new tool will let you know when you have new talk page messages, edit reverts, mentions or links -- and is designed to augment (rather than replace) the watchlist. The Wikimedia Foundation's editor engagement team developed this tool (code-named 'Echo') earlier this year, to help users contribute more productively to MediaWiki projects.

We're now getting ready to bring Notifications to almost all other Wikimedia sites, and are aiming for a 22 October deployment, as outlined in this release plan. It is important that notifications is translated for all of the languages we serve.

There are three major points of translation needed to be either done or checked:

Please let us know if you have any questions, suggestions or comments about this new tool. For more information, visit this project hub and this help page. Keegan (WMF) (talk) 19:07, 4 Τρυγομηνά 2013 (UTC)

(via the Global message delivery system) (wrong page? You can fix it.)

Speak up about the trademark registration of the Community logo.[άλλαξον]

Introducting Beta Features[άλλαξον]

(Apologies for writing in English. Please translate if necessary)

We would like to let you know about Beta Features, a new program from the Wikimedia Foundation that lets you try out new features before they are released for everyone.

Think of it as a digital laboratory where community members can preview upcoming software and give feedback to help improve them. This special preference page lets designers and engineers experiment with new features on a broad scale, but in a way that's not disruptive.

Beta Features is now ready for testing on MediaWiki.org. It will also be released on Wikimedia Commons and MetaWiki this Thursday, 7 November. Based on test results, the plan is to release it on all wikis worldwide on 21 November, 2013.

Here are the first features you can test this week:

Would you like to try out Beta Features now? After you log in on MediaWiki.org, a small 'Beta' link will appear next to your 'Preferences'. Click on it to see features you can test, check the ones you want, then click 'Save'. Learn more on the Beta Features page.

After you've tested Beta Features, please let the developers know what you think on this discussion page -- or report any bugs here on Bugzilla. You're also welcome to join this IRC office hours chat on Friday, 8 November at 18:30 UTC.

Beta Features was developed by the Wikimedia Foundation's Design, Multimedia and VisualEditor teams. Along with other developers, they will be adding new features to this experimental program every few weeks. They are very grateful to all the community members who helped create this project — and look forward to many more productive collaborations in the future.

Enjoy, and don't forget to let developers know what you think! Keegan (WMF) (talk) 20:30, 5 Αεργί 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery (wrong page? Correct it here), 20:30, 5 Αεργί 2013 (UTC)

Call for comments on draft trademark policy[άλλαξον]

ΠΩΣ ΛΕΓΝΕ ΤΟ ΦΛΑΣ Τ' ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙ ΣΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ[άλλαξον]

  Πύρ γαρέρ τσιάμπλισμα τ' οματί ( ή τη φενερί ) τ' αυτοκινητί
  επαναλαμβανόμενο ανοιγοκλείσιμο του ματιού ( ή του φαναριού ) του αυτοκινήτου
      ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
  π. Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Έδεσσας  
    << Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς >>
 
   Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση : Akrania26@gmail.com

Request for comment on Commons: Should Wikimedia support MP4 video?[άλλαξον]

I apologize for this message being only in English. Please translate it if needed to help your community.

The Wikimedia Foundation's multimedia team seeks community guidance on a proposal to support the MP4 video format. This digital video standard is used widely around the world to record, edit and watch videos on mobile phones, desktop computers and home video devices. It is also known as H.264/MPEG-4 or AVC.

Supporting the MP4 format would make it much easier for our users to view and contribute video on Wikipedia and Wikimedia projects -- and video files could be offered in dual formats on our sites, so we could continue to support current open formats (WebM and Ogg Theora).

However, MP4 is a patent-encumbered format, and using a proprietary format would be a departure from our current practice of only supporting open formats on our sites -- even though the licenses appear to have acceptable legal terms, with only a small fee required.

We would appreciate your guidance on whether or not to support MP4. Our Request for Comments presents views both in favor and against MP4 support, based on opinions we’ve heard in our discussions with community and team members.

Please join this RfC -- and share your advice.

All users are welcome to participate, whether you are active on Commons, Wikipedia, other Wikimedia project -- or any site that uses content from our free media repository.

You are also welcome to join tomorrow's Office hours chat on IRC, this Thursday, January 16, at 19:00 UTC, if you would like to discuss this project with our team and other community members.

We look forward to a constructive discussion with you, so we can make a more informed decision together on this important topic. Keegan (WMF) (talk) 06:46, 16 Καλανταρί 2014 (UTC)


Conversions between Writing Systems / Συστήματα για την ορθογραφία της ποντιακής[άλλαξον]

Η Βικιπάιδειες στα βλαχικά, σερβικά, κινέζικα, κ.α. έχουν σύστημα όπου εύκολα μπορεί κανείς να αλλάξει μεταξύ δύο ή παραπάνω συστήματα γραφής. Αφού η ποντιακή γλώσσα δεν έχει μια γενική επίσημη γραφή, μπορούμε και εμείς να βάλουμε αυτό το σύστημα εδώ; Έτσι, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε μεταξύ: ντ/τ̇ - μπ/π̇ - γκ/κ̇ - δ'/δ̦ σ̱/σ̌/ς - τσ/τ̵ - τσ̱/τσ̌/τ̌ - εα/α̈ - εο/ο̈ (και όσα άλλα υπάρχουν) Πιστεύω θα ήταν εύκολο στην εφαρμογή και θα βοηθούσε πολύ επειδή τώρα πολλές φορές δεν διευκρινίζονται μερικά γράμματα. Συχνά οι φθόγγοι [ʃ], [ʒ], [ts], [tʃ], [æ], [ø], και ιδιαίτερα το [ðʲ] δεν φαίνονται καθόλου. Αφού και το [ðʲ] που μερικοί το γράφουν με <δ̦> δεν το βρίσκω πουθενά στην Βικιπαίδεια και ας είναι συχνό φθόγγο, π.χ. στη λέξη απίδ̦

Universal Language Selector will be enabled by default again on this wiki by 21 February 2014[άλλαξον]

On January 21 2014 the MediaWiki extension Universal Language Selector (ULS) was disabled on this wiki. A new preference was added for logged-in users to turn on ULS. This was done to prevent slow loading of pages due to ULS webfonts, a behaviour that had been observed by the Wikimedia Technical Operations team on some wikis.

We are now ready to enable ULS again. The temporary preference to enable ULS will be removed. A new checkbox has been added to the Language Panel to enable/disable font delivery. This will be unchecked by default for this wiki, but can be selected at any time by the users to enable webfonts. This is an interim solution while we improve the feature of webfonts delivery.

You can read the announcement and the development plan for more information. Apologies for writing this message only in English. Thank you. Runa

Amendment to the Terms of Use[άλλαξον]

Call for project ideas: funding is available for community experiments[άλλαξον]

IEG key blue.png

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

Do you have an idea for a project that could improve your community? Individual Engagement Grants from the Wikimedia Foundation help support individuals and small teams to organize experiments for 6 months. You can get funding to try out your idea for online community organizing, outreach, tool-building, or research to help make Βικιπαίδεια better. In March, we’re looking for new project proposals.

Examples of past Individual Engagement Grant projects:

Proposals are due by 31 March 2014. There are a number of ways to get involved!

Hope to have your participation,

--Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 19:44, 28 Κούντουρονος 2014 (UTC)

Proposed optional changes to Terms of Use amendment[άλλαξον]

Hello all, in response to some community comments in the discussion on the amendment to the Terms of Use on undisclosed paid editing, we have prepared two optional changes. Please read about these optional changes on Meta wiki and share your comments. If you can (and this is a non english project), please translate this announcement. Thanks! Slaporte (WMF) 21:56, 13 Μαρτ 2014 (UTC)

Catalan Culture Challenge[άλλαξον]

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

The Catalan-speaking world... Want to find out more? From March 16 to April 15 we will organise the Catalan Culture Challenge, a Wikipedia editing contest in which victory will go to those who start and improve the greatest number of articles about 50 key figures of Catalan culture. You can take part by creating or expanding articles on these people in your native language (or any other one you speak). It would be lovely to have you on board. :-)

We look forward to seeing you!

Amical Wikimedia--Kippelboy (talk) 05:56, 16 Μαρτ 2014 (UTC)

Changes to the default site typography coming soon[άλλαξον]

This week, the typography on Wikimedia sites will be updated for all readers and editors who use the default "Vector" skin. This change will involve new serif fonts for some headings, small tweaks to body content fonts, text size, text color, and spacing between elements. The schedule is:

 • April 1st: non-Wikipedia projects will see this change live
 • April 3rd: Wikipedias will see this change live

This change is very similar to the "Typography Update" Beta Feature that has been available on Wikimedia projects since November 2013. After several rounds of testing and with feedback from the community, this Beta Feature will be disabled and successful aspects enabled in the default site appearance. Users who are logged in may still choose to use another skin, or alter their personal CSS, if they prefer a different appearance. Local common CSS styles will also apply as normal, for issues with local styles and scripts that impact all users.

For more information:

-- Steven Walling (Product Manager) on behalf of the Wikimedia Foundation's User Experience Design team

No one needs free knowledge in Esperanto[άλλαξον]

There is a current discussion on German Wikipedia on a decision of Asaf Bartov, Head of WMF Grants and Global South Partnerships, Wikimedia Foundation, who rejected a request for funding a proposal from wikipedians from eowiki one year ago with the explanation the existence, cultivation, and growth of the Esperanto Wikipedia does not advance our educational mission. No one needs free knowledge in Esperanto. On meta there has also started a discussion about that decision. --Holder (talk) 10:46, 5 Καλομηνά 2014 (UTC)

Using only UploadWizard for uploads[άλλαξον]

Wikimedia Commons logo

Hello! It was noted that on this wiki you have less than 10 local files. Presumably, you therefore don't have interest nor energies to have hundreds templates with the now required HTML, even less a local EDP. However, this means that users here will experience a mostly broken and/or illegal uploading. I propose to

so that you can avoid local maintenance and all users can have a functioning, easy upload interface in their own language. All registered users can upload on Commons and existing files will not be affected.

I'll get this done in one week from now.

 1. If you disagree with the proposal, just remove your wiki from the list.
 2. To make the UploadWizard even better, please tell your experience and ideas on commons:Commons:Upload Wizard feedback.

Nemo 20:38, 19 Καλομηνά 2014 (UTC)

Media Viewer[άλλαξον]


Greetings, my apologies for writing in English.

I wanted to let you know that Media Viewer will be released to this wiki in the coming weeks. Media Viewer allows readers of Wikimedia projects to have an enhanced view of files without having to visit the file page, but with more detail than a thumbnail. You can try Media Viewer out now by turning it on in your Beta Features. If you do not enjoy Media Viewer or if it interferes with your work after it is turned on you will be able to disable Media Viewer as well in your preferences. I invite you to share what you think about Media Viewer and how it can be made better in the future.

Thank you for your time. - Keegan (WMF) 21:29, 23 Καλομηνά 2014 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!


Media Viewer is now live on this wiki[άλλαξον]


Media Viewer lets you see images in larger size

Greetings— and sorry for writing in English, please translate if it will help your community,

The Wikimedia Foundation's Multimedia team is happy to announce that Media Viewer was just released on this site today.

Media Viewer displays images in larger size when you click on their thumbnails, to provide a better viewing experience. Users can now view images faster and more clearly, without having to jump to separate pages — and its user interface is more intuitive, offering easy access to full-resolution images and information, with links to the file repository for editing. The tool has been tested extensively across all Wikimedia wikis over the past six months as a Beta Feature and has been released to the largest Wikipedias, all language Wikisources, and the English Wikivoyage already.

If you do not like this feature, you can easily turn it off by clicking on "Disable Media Viewer" at the bottom of the screen, pulling up the information panel (or in your your preferences) whether you have an account or not. Learn more in this Media Viewer Help page.

Please let us know if you have any questions or comments about Media Viewer. You are invited to share your feedback in this discussion on MediaWiki.org in any language, to help improve this feature. You are also welcome to take this quick survey in English, en français, o español.

We hope you enjoy Media Viewer. Many thanks to all the community members who helped make it possible. - Fabrice Florin (WMF) (talk) 21:54, 19 Κερασινού 2014 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Απόδοση από Νέα Ελληνικά[άλλαξον]

Γεια. Αν κάποιος έχει τη διάθεση, θα ήθελα να με βοηθήσει να αποδόσω 2 παραγράφους για μια αθλητική ομάδα από τα Νέα Ελληνικά. Xaris333 (talk) 23:54, 11 Aλωναρί 2014 (UTC)

Letter petitioning WMF to reverse recent decisions[άλλαξον]

The Wikimedia Foundation recently created a new feature, "superprotect" status. The purpose is to prevent pages from being edited by elected administrators -- but permitting WMF staff to edit them. It has been put to use in only one case: to protect the deployment of the Media Viewer software on German Wikipedia, in defiance of a clear decision of that community to disable the feature by default, unless users decide to enable it.

If you oppose these actions, please add your name to this letter. If you know non-Wikimedians who support our vision for the free sharing of knowledge, and would like to add their names to the list, please ask them to sign an identical version of the letter on change.org.

-- JurgenNL (talk) 17:35, 21 Aλωναρί 2014 (UTC)

Process ideas for software development[άλλαξον]

’’My apologies for writing in English.’’

Hello,

I am notifying you that a brainstorming session has been started on Meta to help the Wikimedia Foundation increase and better affect community participation in software development across all wiki projects. Basically, how can you be more involved in helping to create features on Wikimedia projects? We are inviting all interested users to voice their ideas on how communities can be more involved and informed in the product development process at the Wikimedia Foundation. It would be very appreciated if you could translate this message to help inform your local communities as well.

I and the rest of my team welcome you to participate. We hope to see you on Meta.

Kind regards, -- Rdicerb (WMF) talk 22:15, 21 Aλωναρί 2014 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Grants to improve your project[άλλαξον]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

Change in renaming process[άλλαξον]

Part or all of this message may be in English. Please help translate if possible.

-- User:Keegan (WMF) (talk) 16:23, 9 Σταυρί 2014 (UTC)

VisualEditor available on Internet Explorer 11[άλλαξον]

VisualEditor-logo.svg

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 07:29, 11 Σταυρί 2014 (UTC).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.

Meta RfCs on two new global groups[άλλαξον]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would grant them autopatrolled rights on all wikis except those who opt-out. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 18:04, 26 Τρυγομηνά 2014 (UTC)

Languages in censuses[άλλαξον]

Hello, Dear wikipedians. I invite you to edit and improve this article and to add information about your and other country.--Kaiyr (talk) 12:35, 31 Τρυγομηνά 2014 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (November 2014)[άλλαξον]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for:

 • DeGruyter: 1000 new accounts for English and German-language research. Sign up on one of two language Wikipedias:
 • Fold3: 100 new accounts for American history and military archives
 • Scotland's People: 100 new accounts for Scottish genealogy database
 • British Newspaper Archive: expanded by 100+ accounts for British newspapers
 • Highbeam: 100+ remaining accounts for newspaper and magazine archives
 • Questia: 100+ remaining accounts for journal and social science articles
 • JSTOR: 100+ remaining accounts for journal archives

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.23:19, 5 Αεργί 2014 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Global AbuseFilter[άλλαξον]

Hello,

AbuseFilter is a MediaWiki extension used to detect likely abusive behavior patterns, like pattern vandalism and spam. In 2013, Global AbuseFilters were enabled on a limited set of wikis including Meta-Wiki, MediaWiki.org, Wikispecies and (in early 2014) all the "small wikis". Recently, global abuse filters were enabled on "medium sized wikis" as well. These filters are currently managed by stewards on Meta-Wiki and have shown to be very effective in preventing mass spam attacks across Wikimedia projects. However, there is currently no policy on how the global AbuseFilters will be managed although there are proposals. There is an ongoing request for comment on policy governing the use of the global AbuseFilters. In the meantime, specific wikis can opt out of using the global AbuseFilter. These wikis can simply add a request to this list on Meta-Wiki. More details can be found on this page at Meta-Wiki. If you have any questions, feel free to ask on m:Talk:Global AbuseFilter.

Thanks,

PiRSquared17, Glaisher

— 17:36, 14 Αεργί 2014 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (December 2014)[άλλαξον]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.00:22, 18 Χριστουγενναρί 2014 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Επιθεώρηση δραστηριότητας διαχειριστών[άλλαξον]

Χαίρετε! Μία πολιτική για την αφαίρεση «ανώτερων δικαιωμάτων» (διαχειριστής, γραφειοκράτης, κτλ) υιοθετήθηκε με συναίνεση της παγκόσμιας κοινότητας το 2013. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, οι επίτροποι επιθεωρούν την δραστηριότητα των διαχειριστών σε όλα τα wiki του ιδρύματος Wikimedia που δεν έχουν τοπική πολιτική για τους αδρανείς διαχειριστές. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το wiki σας δεν διαθέτει επίσημη διαδικασία για την αφαίρεση «ανωτέρων δικαιωμάτων» από ανενεργούς λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι επίτροποι θα δράσουν σύμφωνα με την επιθεώρηση δραστηριότητας διαχειριστών.

Διαπιστώσαμε ότι οι ακόλουθοι χρήστες πληρούν τα κριτήρια αδράνειας (καμία επεξεργασία και καμία διαχειριστική δραστηριότητα για πάνω από 2 χρόνια):

 1. Sinopeus (διαχειριστής)
 2. Stravon (διαχειριστής)

Αυτοί οι χρήστες θα λάβουν σύντομα ειδοποίηση, που θα τους ζητά να αρχίσουν μία συζήτηση στην κοινότητα για το άν θέλουν να κρατήσουν κάποια ή όλα τα δικαιώματά τους. Αν οι χρήστες δεν ανταποκριθούν, τότε τα ανώτερα δικαιώματά τους θα αφαιρεθούν από τους επιτρόπους.

Ωστόσο, αν εσείς ως κοινότητα θέλετε να φτιάξετε τη δική σας διαδικασία επιθεώρησης δραστηριότητας που να υπερκαλύπτει την παγκόσμια, θέλετε να πάρετε άλλη απόφαση σχετικά με τους ανενεργούς κατόχους αυτών των δικαιωμάτων, ή έχετε ήδη αντίστοιχη πολιτική που την παραβλέψαμε, παρακαλούμε ειδοποιήστε τους επιτρόπους στο Meta-Wiki, έτσι ώστε να γνωρίζουμε να μην προχωρήσουμε με την επιθεώρηση δικαιωμάτων στο wiki σας. Ευχαριστούμε, Openbk (talk) 12:31, 4 Κούντουρονος 2015 (UTC)

[Global proposal] m.Βικιπαίδεια.org: (ούλαι) Άλλαξον σελίδας[άλλαξον]

MediaWiki mobile

Hi, this message is to let you know that, on domains like pnt.m.wikipedia.org, unregistered users cannot edit. At the Wikimedia Forum, where global configuration changes are normally discussed, a few dozens users propose to restore normal editing permissions on all mobile sites. Please read and comment!

Thanks and sorry for writing in English, Nemo 22:33, 1 Μαρτ 2015 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (March 2015)[άλλαξον]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 21:14, 2 Μαρτ 2015 (UTC)

Help us coordinate Wikipedia Library's distribution of accounts, communication of access opportunities and more! Please join our team at our new coordinator page.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Inspire Campaign: Improving diversity, improving content[άλλαξον]

This March, we’re organizing an Inspire Campaign to encourage and support new ideas for improving gender diversity on Wikimedia projects. Less than 20% of Wikimedia contributors are women, and many important topics are still missing in our content. We invite all Wikimedians to participate. If you have an idea that could help address this problem, please get involved today! The campaign runs until March 31.

All proposals are welcome - research projects, technical solutions, community organizing and outreach initiatives, or something completely new! Funding is available from the Wikimedia Foundation for projects that need financial support. Constructive, positive feedback on ideas is appreciated, and collaboration is encouraged - your skills and experience may help bring someone else’s project to life. Join us at the Inspire Campaign and help this project better represent the world’s knowledge!

(Sorry for the English - please translate this message!) MediaWiki message delivery (talk) 20:02, 4 Μαρτ 2015 (UTC)

SUL finalization update[άλλαξον]

Hi all,apologies for writing in English, please read this page for important information and an update involving SUL finalization, scheduled to take place in one month. Thanks. Keegan (WMF) (talk) 19:45, 13 Μαρτ 2015 (UTC)