Αμερικανική εταιρεία ραδιοτηλεόρασης

Ασό Βικιπαίδεια

Η αμερικανική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (ABC) είναι ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο εμπορικών εκπομπών, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Disney-ABC Television Group, θυγατρικής του τμήματος Disney Media Networks της εταιρείας Walt Disney Company. Το δίκτυο έχει την έδρα του στη λεωφόρο Columbus και τη Δυτική 66η οδό στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Υπάρχουν επιπλέον μεγάλα γραφεία και εγκαταστάσεις παραγωγής σε άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Λος Άντζελες και το Burbank της Καλιφόρνια.

Από το 2007, όταν η ABC Radio (γνωστή και ως Cumulus Media Networks) πωλήθηκε στην Citadel Broadcasting, η ABC μείωσε σχεδόν αποκλειστικά τις τηλεοπτικές της δραστηριότητες. Το πέμπτο παλαιότερο σημαντικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο στον κόσμο και το νεότερο από τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, το ABC συχνά αποκαλείται "Το δίκτυο αλφάβητου", καθώς ο αρχικός του χαρακτήρας αντιπροσωπεύει και τα τρία πρώτα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου.

Η ABC ξεκίνησε ως ραδιοφωνικό δίκτυο στις 12 Οκτωβρίου 1943, υπηρετώντας ως διάδοχος του NBC Blue Network, το οποίο είχε αγοράσει ο Edward J. Noble. Επέτεινε τις δραστηριότητές της στην τηλεόραση το 1948, ακολουθώντας τα βήματα των καθιερωμένων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων CBS και NBC. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η ABC συγχωνεύθηκε με την United Paramount Theaters, μια αλυσίδα κινηματογραφικών ταινιών που λειτουργούσε στο παρελθόν ως θυγατρική της Paramount Pictures. Ο Leonard Goldenson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της UPT, έκανε το νέο τηλεοπτικό δίκτυο κερδοφόρο, βοηθώντας την ανάπτυξη και την προβολή πολλών επιτυχημένων σειρών. Στη δεκαετία του '80, μετά την αγορά του 80% του καλωδιακού αθλητικού καναλιού ESPN, ο εταιρικός γονέας του δικτύου, American Broadcasting Companies Inc., συγχωνεύθηκε με την Capital Cities Communications, ιδιοκτήτη πολλών εκδόσεων εκτύπωσης και τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το 1996, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία Capital Cities / ABC αγοράστηκαν από την εταιρεία Walt Disney Company.

Το τηλεοπτικό δίκτυο έχει οκτώ ιδιόκτητες και λειτουργίες και πάνω από 232 συνδεδεμένους τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα εδάφη του. Το ABC News παρέχει νέα και διαθέτει περιεχόμενο για επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ανήκουν στην Citadel Broadcasting, η οποία αγόρασε τις ιδιότητες του ABC Radio το 2007.